Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Напад на журналістів в "Укрексімбанку": що відомо (відео)

  • 06.10.2021, 10:15
  • 620

У мережі з'явилося нове відео нападу, а наглядова рада Укрексімбанку розпочала службове розслідування

Про це пише Бабель.

Як з’ясували ЗМІ, наглядова рада розпочала перевірку обставин інциденту.

«Наглядова рада беззаперечно підтримує незалежність засобів масової інформації та надалі сприятиме впровадженню політики медійної відкритості банку з дотриманням «найвищих етичних стандартів», — йдеться у коментарі ради.

Відомо також, що редакція програми «Схеми» відновила відеозапис нападу на журналістів у кабінеті голови правління Укрексімбанку.

Про це повідомила головна редакторка програми розслідувань «Схеми» Наталія Седлецька, опублікувавши відеозапис.

За її словами, відео на двох картах памʼяті, яке відформатували працівники Укрексімбанку, вдалося відновити.

«Уявляю, наскільки шоковані цим будуть в Укрексімбанку. Адже вони були переконані, що докази знищені. На відновленому відео є весь запис інциденту. Інтерв’ю, запитання журналіста і все, що відбувалося далі», — написала Седлецька.

На записі є вказівки Мецгера забрати у журналістів техніку, «касети» і «вирубати» оператора. Також в обʼєктив потрапив момент нападу на оператора — працівник банку повалив Олександра Мазура і силою вирвав у нього з руки картку з іншої камери.

Седлецька пише, що це був директор департаменту банківської безпеки Ігор Тельбізов.

Відео завершується кадрами на іншому поверсі банку — працівник забрав камери у журналістів і відніс їх технічним фахівцям, для видалення «всього в нуль».

Редакція передасть записи поліції для підтвердження їх автентичності.

В Офісі президента теж відреагували на ситуацію, назвавши напад «неприпустимим».

«Ситуація навколо „Укрексімбанку“ може сприйматися лише негативно. Безумовно, модель поведінки, яку суспільство побачило від представників банку, є неприпустимою. Свобода слова належить до фундаментальних цінностей в Україні. Тому обовʼязок посадовців будь-якого рівня — коректно спілкуватися з журналістами та поважати їхнє право ставити будь-які запитання, що мають суспільну важливість. Не має значення, про якого рівня структуру йдеться та чи працює ця структура в державному чи в приватному секторі. Правила поваги до журналістської роботи та формати надання доступу до суспільно важливої інформації давно напрацьовані, і не може бути причини, щоб їх не дотримуватися», — заявив радник голови О П Михайло Подоляк.

На думку радника, «щонайменше видається логічним» рішення про відсторонення від посади голови правління банку, щоб не було жодної перешкоди для розслідування та перевірки.

«Як максимум для нівелювання шкоди банку та державі потрібні, можливо, і більш жорсткі кадрові рішення у фінансовій установі. Інституційні механізми для виходу з такої ситуації передбачені, і вони мають спрацювати», — підкреслив Подоляк.

Читайте також: В «Укрексімбанку» напали на журналістів

Схожі новини