Передплата 2024 «Добре здоров’я»

The Guardian: все про «антиолігархічного» Зеленського, офшори та Коломойського

  • 04.10.2021, 11:35
  • 1 185

Британська газета про глобальне журналістське розслідування Pandora Papers

Фото Theguardian
Фото Theguardian

Володимир Зеленський, який прийшов до влади на хвилі критики олігархів та обіцянках боротися з ними, має приховані офшорні компанії, через які, ймовірно, виводились десятки мільйонів доларів з України у співпраці з Коломойським.

Про це пише впливова британська газета Guardian в рамках глобального журналістського розслідування Pandora Papers. Видання також повідомило про зв’язки структур Зеленського з російськими компаніями.

«Це був сюжет, який раніше вважався неможливим. Протягом чотирьох років актор і комік Володимир Зеленський розважав українську аудиторію своєю головною роллю в ситкомі „Слуга народу“. Зеленський зіграв вчителя, який, обурений хронічною корупцією у своїй країні, успішно балотується на пост президента. У 2019 році Зеленський втілив фантастику в реальність і переміг», — нагадує газета.

«Під час передвиборної кампанії Зеленський пообіцяв очистити правлячу систему в Україні, де домінують олігархи. Однак документи Pandora Papers, які потрапили до Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ), дають підстави припускати, що Зеленський мав (або має) раніше не розкриту частку акцій офшорної компанії, яку, схоже, таємно передав другові за кілька тижнів до перемоги на президентських виборах», — пише видання.

Газета зазначає, що Зеленський не коментує цю заяву, попри значні спроби Guardian та його медіапартнерів зв’язатися з ним. Його речник Сергій Нікіфоров надіслав повідомлення: «Відповіді не буде».

Файли показують, що Зеленський брав участь у розгалуженій мережі офшорних компаній, спільно володіючи зі своїми давніми друзями та партнерами по телебаченню. Серед них — Сергій та Борис Шефіра, Іван Баканов.

Після приходу до влади Зеленський призначив друзів на високі посади. Баканов очолив Службу безпеки України. Зеленський зробив Сергія Шефіра своїм першим помічником. Четвертий учасник цієї згуртованої групи, Андрій Яковлєв, є режисером і продюсером «Кварталу 95».

Guardian пише, що Зеленський приховав офшорні активи, а частину своїх активів передав Сергію Шефіру.

Шефір, Баканов та Яковлєв теж відмовилися коментувати цю інформацію, як і їх адвокат.

Видання також нагадує, що Зеленський дав обіцянку розправлятися з тими, хто відправляє багатства за кордон. Минулого місяця парламент України ухвалив «антиолігархічний» законопроєкт.

У нещодавній колонці для Atlantic Council Зеленський сказав, що його кінцевою метою як президента було знищити «традиційний олігархічний лад» і замінити його «справедливішою системою». Однак аудитори Європейського Союзу минулого місяця заявили, що в Україні панує «грандіозна корупція та захоплення держави».

З моменту вступу в політику Зеленського переслідують заяви, що він перебуває під впливом Ігоря Коломойського, мільярдера, телеканал якого демонстрував шоу Зеленського. Під час кампанії опоненти Зеленського стверджували, що 41 млн доларів від компаній Коломойського потрапили між 2012 та 2016 роками в офшорні фірми, що належать Зеленському та його колу, включаючи Film Heritage. Документи Pandora Papers доводять, що принаймні деякі деталі схеми, про яку стверджує партія Порошенка, відповідають дійсності. Вони показують, що частиною мережі «Квартал 95» керували за допомогою Fidelity Corporate Services, офшорної консалтингової компанії та однієї з 14 фірм, документи яких є причиною витоку інформації. Файли показують, що Зеленський та його ділові партнери користувалися компаніями, розташованими у Британській Віргінії, Белізі та на Кіпрі.

Активи, що знаходяться у цих офшорних компаній, мають широкий діапазон. Вони включають нерухомість у Лондоні. Шефір володіє двома найпопулярнішими об’єктами нерухомості — трикімнатною квартирою, купленою у 2016 році за 1,575 млн фунтів стерлінгів, та ще однією трикімнатною квартирою на Бейкер-стріт, навпроти музею Шерлока Холмса, яку придбали за фунти 2,2 м.

Компанія Яковлєва володіє розкішною квартирою у вікторіанському особняку в Артилерійському ряду. Квартирами управляє російська компанія, яка надає «індивідуальні послуги для клієнтів з високим статусом.

Британська газета також нагадує, що Росія була найбільшим ринком для компанії «Квартал 95», шоу якої йдуть в ефірі російських телеканалів.

Читайте також: 40 млн $, отриманих від Коломойського через офшори

Схожі новини