Передплата 2024 ВЗ

"Гюрза-М" на воді, а керівник підприємства, де його випустили, за ґратами

  • 30.09.2021, 14:24
  • 664

"Кузня на Рибальському", попри тиск з боку влади, спустила на воду восьмий броньований катер для ВМС України 

Фото 5 канал
Фото 5 канал

Підприємство «Кузня на Рибальському» спустило на воду восьмий броньований артилерійський катер «Гюрза-М», передає 5.UA. Підприємство продовжує випускати кораблі для Військово-Морських сил України попри тиск силовиків, спроби збанкрутувати завод та переслідування його керівника — зауважили учасники урочистої церемонії.

Начальник управління кораблебудування ВМС України Василь Радчук подякував колективу «Кузні» і наголосив, що українська армія потребує нових бойових суден.

«Від імені командування Військово-Морських сил щиро вітаю колектив заводу та нас, Міністерство оборони і Військово-морські сили із поповненням, з новим катером. Із задоволенням будемо чекати його в Одесі на проведення державних випробувань, а також якнайшвидшого входження до складу Військово-Морських сил. Дякуємо всім за спільну роботу і дуже хочемо, щоб це був не крайній корабель, щоб ми ще мали далі кораблі від «Кузні на Рибальському», — сказав Василь Радчук.

«Хочу привітати присутній тут колектив славетного суднобудівного підприємства. І тих, хто не зміг долучитися до нашого свята. Це дійсно свято. Кому як не нам, тут присутнім, розуміти з якими труднощами пов'язане суднобудування взагалі і спуск на воду цього проєкту зокрема. Тут є все — і недофінансування, і політична заангажованість, і кримінальні переслідування, і складності постачання. Але це — гідна відповідь всім тих, хто сумнівався, хто намагається постановою слідчих припинити будівництво бойових одиниць для наших Військово-Морських сил. Це доводить, що колектив навіть в таких складних умовах працював, працює і буде продовжувати працювати», — наголошує бойовий генерал, Герой України, народний депутат Михайло Забродський.

Він подякував директору заводу Шандрі та генерал-лейтенанту Павловському, яких влада кинула за ґрати.

«Для них — це справа всього життя. Пропоную привітати їх з великою перемогою, до якої вони мають пряме відношення. Поки держава будує кораблі, вона вважається морською. Сьогодні лише черговий етап і черговий крок. Щиро сподіваюсь, що найближчим часом ми зможемо привітати Військово-Морські сили України з прийняттям до бойового складу чергової одиниці», — наголошує Забродський.

«У нас сьогодні дуже важлива подія, наші славетні ВМС отримують новий броньований артилерійський катер. Я пригадую, коли ми разом з вами спускали на воду перший катер. Це були часи, коли наша Україна могла розраховувати виключно на себе, без жодної допомоги навіть від наших стратегічних партнерів, під час заборони поставляти в Україну будь-яку зброю, будь-яку техніку. Тільки розрахунок на власні сили. І саме тоді ваш дружній трудовий колектив взяв на себе зобов'язання відновлювати наші ВМС. Це вже восьмий броньований артилерійський катер. Були випущені десантні штурмові катери, катер-розвідник, і все це в достатньо складних умовах. І що важливо для українського бюджету, вартість цих виробів на порядок нижча, ніж закордонних аналогів», — зазначив Секретар РНБО у 2014−2019 роках Олександр Турчинов.

«А як „зелена“ влада підтримує трудовий колектив і це підприємство? Відкриваються кримінальні справи за надуманими політичними звинуваченнями. За ґрати кинутий директор Валерій Шандра, бойовий генерал Ігор Павловський також за гратами. За що? За те, що вони ставили на озброєння ВМС катери, які пройшли не просто випробування, а бойові випробування. Всі ми пам'ятаємо, як катери, вироблені на „Рибальському“ під вогнем російської армади проривалися до Керченської протоки», — нагадав Турчинов.

«З одного боку кримінальні справи, а з іншого боку на останньому параді, присвяченому 30-ти річчю Незалежності України, ваші катери йшли гідно в строю, демонструючи силу нашої армії», — зауважив екссекретар РНБО.

«Влади змінюються, президенти змінюються, уряди змінюються, але я переконаний, що ваш потужний трудовий колектив, ваше підприємство, яке незабаром буде святкувати 100-річчя, і далі буде випускати потрібну армії продукцію і далі буде зміцнювати обороноздатність нашої країни», — резюмує Турчинов.

Читайте також: Чийгоз порівняв судилище над Шандрою і Павловським із репресіями в окупованому Криму

Схожі новини