Передплата 2024 «Добрий господар»

Мусовий торт: історія появи легендарного десерту

  • 23.09.2021, 16:39
  • 1 951

Мусові торти сьогодні в тренді. І недарма! Надзвичайно легкі та ніжні десерти буквально тануть у роті. Вдалий торт із мусу — справжній екзамен для кондитера, адже необхідно не тільки гармонійно поєднати смаки різних шарів, але і правильно нанести покриття.

Такі десерти зазвичай оздоблюють дзеркальною глазур’ю, їстівним оксамитом або розсипом свіжих ягід, фруктів. Саме тому купити торт у Львові від кондитерської mavkacake.com з мусовою начинкою обирають прихильники різноманітних та незмінно витончених солодощів.

Муси: від зародження до сьогодення

Цікаво: замовивши мус у французькому ресторані наприкінці XIX століття, ви отримали б рибну чи овочеву страву. Саме так раніше називалися перетерті та закріплені желатином холодні закуски. Сьогодні ж мусові торти у Львові та інших містах України гарантовано порадують вас широким асортиментом солодких смаків.

Цікаво, що кондитерську варіацію мусу винайшов не якийсь знаний шеф-кухар, а відомий художник Анрі Тулуз-Лотрек. Він звик дивувати своїх гостей екзотичними та неординарними стравами, тож одного разу подав до столу шоколад, змішаний зі збитими яєчними білками. Цей десерт він вигадав, перебуваючи під враженням від танцю канкан, який побачив у кабаре «Мулен Руж». У страві митець намагався передати надзвичайну пишність спідниць, які носили дівчата з номера. Тулуз-Лотрек дав новому десерту не надто поетичну назву «Шоколадний майонез». Згодом страва здобула більш вишукане ім’я.

Надзвичайно ніжний та одночасно багатий смак приніс десерту світову славу. Протягом Х Х століття він набував популярності: кондитери взялися експериментувати з рецептом, додаючи до нього інші інгредієнти (цукор, вершки та вершкове масло). Окрім шоколадного, з’явилися не менш смачні фруктові, ягідні, йогуртові муси. Їх почали подавати не тільки в порційних креманках, але й у формі тортів.

Наприкінці 70-х років минулого століття кондитерам вдалося отримати мус із білого шоколаду. Експерименти з тортами на основі солодкої піни продовжуються й дотепер. Сьогодні мус називають королем французьких десертів. Такі торти не втрачають своєї актуальності: взимку актуальним буде шоколадний смак, навесні та влітку смакуватимуть фруктовий або ягідний, восени — найбільш популярні яскраві цитрусові нотки.

З яких шарів складається мусовий торт?

Багатогранність смаку мусового торта пов’язана з різноманіттям шарів. У якості основи зазвичай виступає вологий корж брауні, пухкий бісквіт або дакуаз зі збитих яєць та горіхової муки. Усередині десерт складається з кількох мусових шарів. Це можуть бути один чи більше фруктово-ягідних смаків, шоколад, вершковий сир, крем тощо. Начинку закріплюють желатином або агар-агаром. Зверху цю красу вкривають блискучою глазур’ю, солодким оксамитом чи оздоблюють іншим способом.

Саме такі торти кондитерської Mavka можна купити онлайн із доставкою по Львову. Це ідеальне поєднання якості та ціни, яке залишає незабутнє враження справжнього кондитерського дива.

Схожі новини