Передплата 2024 «Добрий господар»

В Україні з'явиться водневий коридор з Німеччиною

  • 23.09.2021, 14:25
  • 437

Четверо операторів газотранспортних систем з України, Німеччини, Словаччини та Чехії створили спільну ініціативу “Центральноєвропейський водневий коридор”. Вони планують створити трубопровідну магістраль для транспортування водню з України до Німеччини

За інформацією Оператора ГТС України серед компаній-учасників є оператор ГТС Словаччини EUSTREAM, Оператор ГТС України, оператор ГТС Чехії NET4GAS, і оператор ГТС Німеччини OGE.

Згідно із проєктом, ресурс транспортуватимуть з перспективних районів виробництва зеленого водню в Україні, через Словаччину і Чехію, до районів підвищеного попиту в Євросоюзі.

Організатори проєкту вважають, що Центральноєвропейський водневий коридор можуть частково створити за рахунок перепрофілювання існуючої газової інфраструктури в поєднанні з цільовими інвестиціями в нові спеціалізовані водневі трубопроводи і компресорні станції. Це дозволить забезпечити транспортування водню на великі відстані за доступною ціною.

Фото Оператор ГТС
Фото Оператор ГТС

За словами керівного директора NET4GAS Андреаса Рау, вже до кінця 2022 року учасники програми проєкту отримають науково-технічне обґрунтування проєкту. Це визначить його вартість, потужність і потенційну ціну ресурсу після транспортування.

За попередніми підрахунками Центральноєвропейський водневий коридор транспортуватиме до 120 ГВт-год чистого водню на день.

Перше постачання коридором відбудеться до 2030 року.

Читайте також: Чому президент Німеччини запланував відвідати Україну

Схожі новини