Передплата 2024 ВЗ

Експертка розповіла, яка вакцина від коронавірусу найефективніша

  • 01.09.2021, 13:30
  • 1 057

На думку завідувачки кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені Богомольця Ольги Голубовської, для отримання розгорнутих даних про ефективність вакцин від COVID-19 треба, аби минув певний час

Про це пише 5 канал.

«Однозначно сказати, яка з вакцин більш ефективна, не можна. Для оцінки повинно пройти щонайменше п'ять років спостережень. Але вже стає зрозумілим, що будь-які вакцини від COVID-19 не захищають від інфікування, проте вони не дають протікати захворюванню у важкій формі, тобто по суті працюють як вакцини проти грипу. Природний імунітет дає кращий захист, ніж вакцинація. Мільйонами років відпрацьовані взаємодії мікро- і макроорганізму дозволяють нам інфікуватися щодня багатьма збудниками навіть без ознак будь-якого нездужання», — розповіла Голубовська.

Існують дані, що захист від першого коронавірусу 2002 року зберігається протягом 17 років. Також деякі люди можуть зберігати адекватний захист від SARS-CoV-2 і після того, як вакцинуються.

Річ у тім, що наразі дослідники обмежені лише 11 місяцями спостережень, а тому поки що занадто рано для остаточних висновків щодо вакцин.

«Реальною проблемою є нові штами COVID-19, які вислизають як від природного, так і від поствакцинального імунітету. Однак в інфектології є поняття перехресного імунітету, тому все одно певний захист зберігається», — зазначила Голубовська.

Читайте також: Три актуальних запитання про COVID-19

Схожі новини