Передплата 2024 ВЗ

ЗМІ масово редагують новину про ДТП "слуги народу"

  • 30.08.2021, 11:45
  • 1 097

Щонайменше тридцять українських медіа видалили повідомлення про дорожно-транспортну пригоду народного депутата від "Слуги народу" Олександра Трухіна. Зник сюжет про ДТП і з YouTube-каналу Kyiv LIVE

Про це повідомляє «Детектор медіа».

23 серпня на сайті «Центр новин» з’явилось повідомлення, що автомобіль «Audi», яким керував народний депутат від «Слуги народу» Олександр Трухін, не дотримався безпечної дистанції та швидкості руху, зіткнувся з автомобілем Ford, в якому перебував голова комітету арбітрів УАФ Лучано Лучі.

Там же ж було вказано, що водій та пасажири «Audi» були в стані алкогольного сп’яніння.

Сам факт ДТП з участю Лучі підтвердили в УАФ.

«3 серпня о 15.45 у Дарницькому районі м. Києва сталася ДТП, в якій постраждав автомобіль Ford, в котрому перебували голова Комітету арбітрів Української асоціації футболу Лучано Лучі, його помічник Роман Лишень та водій. Автомобіль стояв на перехресті, зупинившись на червоне світло світлофора. І в цей момент у нього врізався інший автомобіль», — сказано в повідомленні.

Там вже вказано, що арбітру та водію зробили операції.

А ось підтвердження, що за кермом чи в автомобілі був депутат від «Слуги народу» Трухін, журналістам за тиждень знайти не вдалося.

Фото Букви
Фото Букви

Телефон нардепа то був вимкнений, то він не відповідав на дзвінки та смс.

Разом з тим журналіст Taras Seredych дійсно 25 серпня опублікував фото особи, дуже схожої на Трухіна, на місці ДТП. Біля нього стоїть також чоловік у червоній футболці, який є на інших фото з ДТП.

Фото із соцмереж
Фото із соцмереж

Новину про ДТП одразу опублікували десятки українських медіа, однак протягом наступних кількох днів без пояснен почали видаляти або ж змінювати публікації таким чином, що згадок про Трухіна не залишалося.

Зокрема, так зробили понад 30 всеукраїнських ЗМІ.

Ольга Вітак, редакторка сайту «Центр новин», опублікувала скріни трьох листів, в яких їй «делікатно» пропонують за гроші зняти новину.

Скрін Ольги Вітак
Скрін Ольги Вітак

За даними спортивного журналіста та кореспондента автопроєкту Зупини_Лося Костянтина Андріюка, за видалення новини про Трухіна сайтам пропонували мінімум 200 доларів, в залежності від авторитетності видання.

29 серпня в ефірі телеканалу Kyiv LIVE показали сюжет з місця ДТП за участю Трухіна, автор відео стверджує, що «за словами потерпілих, аварію спровокував Трухін"​. Трухін з’являється у кадрі, однак його коментарів у сюжеті нема.

Журналіст Олексій Братущак зміг знайти сюжет за допомогою сервісу Megogo та опублікував його у Facebook. Поки що це єдине відео, яке є у відкритому доступі і яке доводять, що народний депутат Трухін був на місці аварії.

Один з нардепів на умовах анонімності розповів «Радіо Свобода», що він намагався з’ясувати обставини ДТП; його джерела в правоохоронних органах повідомили, що на момент аварії «Трухін виглядав так, ніби був на підпитку, але здати тест на вміст алкоголю він відмовився».

Джерело «Радіо Свобода» у правоохоронних органах частково цю інформацію підтвердило. За словами джерела, Олександр Трухін був за кермом, але здавати тест на наявність в крові алкоголю відмовився. Джерело припустило, що «справа Трухіна вирішується на найвищому рівні».

За даними ZN.ua, Трухін є у списку української делегації, яка вирушить до Вашингтона разом із Володимиром Зеленським.

Читайте також: На Луганщині стався скандал: як «слуги» посадили «Львівський гай» не своїми руками

Схожі новини