Передплата 2024 «Добрий господар»

Moderna розробила нову вакцину

  • 22.08.2021, 12:55
  • 787

Американська фармакологічна компанія Moderna розробила вакцину проти вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ)

Про це повідомляється на сайті Moderna.

Згідно з даними реєстрації випробувань, Moderna розпочала першу фазу клінічних випробувань вакцини, яку розробили на тій же платформі мРНК, що і її вакцина проти COVID-19. Під час тестувань буде перевірено безпеку вакцини і виміряно імунну відповідь.

Moderna ще в квітні повідомляла про останні етапи розробки вакцини у межах співпраці з Міжнародною ініціативою щодо розробки вакцини проти СНІДу (IAVI) і Фондом Білла і Мелінди Гейтс. У той час компанія обговорювала плани щодо тестування двох потенційних кандидатів-вакцин: мРНК-1 644 і мРНК-1574.

Раніше повідомлялося, що у випробуванні вакцини мРНК-+1644 візьмуть участь 56 здорових добровольців у віці від 18 до 50 років з негативним результатом тесту на ВІЛ.

Наразі існують високоефективні противірусні препарати, які можуть знищити більшість слідів ВІЛ у хворих людей, а також запобігти зараженню. Але у вірусу все ще є безліч варіантів, як залишитися жити в організмі. Це і здатність мутації частини своєї структури, що ускладнює розпізнавання ВІЛ-специфічних антитіл, які продукуються імунною системою.

Але вчені вже давно з’ясували, що деякі люди можуть виробляти широко нейтралізуючі антитіла до ВІЛ — антитіла, які можуть впливати на кілька штамів вірусу. Ці антитіла зосереджуються на стабільних частинах вірусу, які не сильно змінюються в процесі мутації.

Читайте також: Які вакцини можна поєднувати між собою — Кузін

Схожі новини