Передплата 2024 ВЗ

Афганістан без бою віддали «Талібану»

  • 15.08.2021, 16:15
  • 716

Терористи з «Талібану» оголосили, що Афганістан тепер належить їм

Фото Фокус
Фото Фокус

У неділю, 15 серпня, таліби анонсували наступ з усіх напрямків на столицю Афганістану Кабул. Натомість афганський уряд капітулював і заявив про «мирний перехід влади».

Виконувач обов'язків міністра внутрішніх справ Афганістану Абдул Саттар Мірзакваль заявив, що зміна влади відбудеться мирно, на місто не нападуть.

Президент Афганістану Ашраф Гані має екстрені переговори зі спеціальним представником США Залмаєм Халілзадом та високопосадовцями НАТО. За поки непідтвердженими даними, Гані вже написав заяву про відставку.

Афганська політикиня у Кабулі Фарназа Кочай розповіла BBC, що люди намагаються втекти зі столиці, але для цього вже майже не залишилось можливостей. За її словами, літаки переповнені.

Таліби закликають афганців не виїжджати з країни. Бойовики обіцяють, що всі, хто служив у цивільному чи військовому секторі нинішньої адміністрації, будуть помилувані та в безпеці. За останніми даними, перемовники «Талібану» прямують до президентського палацу, щоб підготуватися до церемонії передачі влади.

Також таліби вже почали процес формування тимчасового уряду. Главою нового перехідного уряду призначать Алі Ахмада Джалалі — колишнього главу МВС Афганістану. Лідером країни стане глава політичного офісу талібів в Катарі мулла Барадар.

США і більшість європейських країн оголосили про евакуацію своїх посольств з Кабулу. Фактично таліби захопили майже весь Афганістан всього за тиждень.

Читайте також: У Британії скликають парламент через ситуацію в Афганістані

Схожі новини