Передплата 2024 «Добре здоров’я»

США і Німеччина евакуюють свої посольства з Кабулу

  • 15.08.2021, 12:30
  • 635

Сполучені Штати Америки вже розпочали евакуацію своїх дипломатів і скерували додаткові війська для захисту аеропорту Кабула через наступ "Талібану" на столицю Афганістану

ФОТО З TWITTER ЄП
ФОТО З TWITTER ЄП

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Reuters.

«Зараз у нас їде невелика група людей, і більшість співробітників готові до виїзду. Посольство продовжує працювати», — сказав у неділю офіційний представник США.

Президент Джо Байден в суботу санкціонував розгортання 5000 американських військовослужбовців для допомоги в евакуації громадян і забезпечення «упорядкованого і безпечного» виведення військового персоналу.

У неділю вранці таліби оголосили про взяття під контроль важливого стратегічного міста Джелалабад, який дає їм контроль над дорогою, яка веде до пакистанського міста Пешавар, однією з головних магістралей в Афганістані.

У суботу таліби захопили місто Мазарі-Шаріф на півночі країни. Обидва міста були взяті під контроль з невеликими бойовими діями.

«Наразі в Джелалабаді не відбувається зіткнень, тому що губернатор здався талібам. Дозвіл проходу талібам був єдиним способом врятувати життя мирних жителів», — сказав афганський чиновник з Джелалабада.

Німеччина також готується до евакуації посольства з Кабула в разі потреби, повідомляє DPA. Міністр закордонних справ Гайко Маас заявив, що Берлін готовий до всіх сценаріїв.

«Зараз пріоритетом є безпека співробітників нашого посольства. Ми не будемо ризикувати, що наші люди потраплять до рук талібів. Ми готові до всіх сценаріїв», — сказав Маас.

У понеділок військово-повітряні сили Німеччини відправляють військові транспорти в Кабул. За словами Мааса, уряд Німеччини вимагає від свого парламенту мандат на евакуаційну місію.

Канцлер Ангела Меркель і кілька членів уряду мали в суботу кризову нараду і обговорили, як швидше репатріювати дипломатичний персонал і співробітників, що працюють на німецькі організації.

Читайте також: Таліби вже у передмісті Кабула

Схожі новини