Передплата 2024 «Добрий господар»

Як МОЗ готується до чергового спалаху COVID-19

  • 14.08.2021, 11:45
  • 530

Через поширення в Україні коронавірус у штаму “Дельта” та небезпеку нового спалаху COVID-19 Міністерство охорони здоров’я розпочало підготовку до нової хвилі коронавірусної інфекції

За словами очільника парламентського комітету з питань здоров’я нації Михайла Радуцького, наразі визначено 257 «ковідних» лікарень, які поділені на першу та другу чергу.

«У вказаних медзакладах вже на сьогодні доступні майже 39 тисяч ліжко-місць, з них 96% з підведеним киснем», — наголосив нардеп.

Крім того, він пояснив, що у МОЗ підготували план дій з урахуванням трьох можливих варіантів розвитку пандемії:

  • оптимістичний (максимально 42 тисячі пацієнтів у лікарнях);
  • помірний (до 52 тисячі осіб);
  • песимістичний (понад 70 тисяч хворих).

Також глава комітету з питань здоров’я нації пояснив, що у разі значного погіршення епідеміологічної ситуації в країні, планують розгортати додаткові ліжко-місця.

Радуцький зауважив, що наразі відбувається адаптація маршрутів доставки пацієнтів з коронавірусом до найближчої лікарні.

«Навесні, під час піку третьої хвилі, були випадки, коли в одному регіоні лікарні переповнені, а в сусідній області ще достатня кількість вільних місць. Система маршрутів доставки пацієнтів до лікарень має стати більш гнучкою та адаптивною», — розповів народний обранець.

За його словами, найближчим часом в Україні схвалять оновлення стандарту лікування пацієнтів з COVID-19 згідно з рекомендаціями ВООЗ. Крім того, він додав, що 417 нових машин екстреної медичної допомоги вже працюють у регіонах. А ще в цьому році планується закупити ще 416 «швидких». Для повного оновлення парку екстреної медичної допомоги у перспективі потрібно придбати ще 600 авто.

«У опорні лікарні закупили та доставили 161 комп’ютерний томограф та 148 рентген-апарат, а на виділені урядом 693 млн гривень було закуплено кисневі концентратори для пацієнтів, які перенесли важку форму хвороби. МОЗ також провело тендери на закупівлю медпрепаратів для лікування коронавірусу на суму 105 млн гривень. Найближчим часом ці ліки мають доставити у лікарні», — резюмував Михайло Радуцький.

Читайте також: В Україні виявили 300 випадків штаму «Дельта»

Схожі новини