Передплата 2024 «Добрий господар»

Офіс генпрокурора України передав до Міжнародного суду повідомлення про злочини Росії проти культурної спадщини в окупованому Криму

  • 12.08.2021, 16:35
  • 431

Україна надіслала до Міжнародного суду повідомлення про злочинну діяльність Росії стосовно культурної спадщини України

Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора, передає Бабель.

«У повідомленні міститься інформація про привласнення і руйнування об’єктів культурної спадщини, не виправданих воєнною необхідністю і здійснюваних незаконним чином і безцільно», — зазначили в ОГП.

У документі наведені докази руйнування і привласнення обʼєктів культурної спадщини: Стародавнє місто Херсонес Таврійський і його хора; історичне середовище столиці кримських ханів у Бахчисараї — Ханський палац, Чуфут-Кале; Кримська астрофізична обсерваторія; Вежа Костянтина та Докова Башта у Феодосії; Церква Івана Предтечі у місті Керч.

Також описані численні випадки незаконних археологічних розкопок та модифікацій культурних цінностей на тимчасово окупованій території півострова Крим, зокрема поселень Кермен-Бурун і Сиваг-Кермен.

Документ містить опис інших форм злочинів з боку офіційної влади Росії та окупаційної влади півострова Крим. Серед них: незаконний обіг предметів культури, злочинна недбалість у процесі так званої «реставрації» об’єктів культури, проведення незаконних археологічних розкопок, зокрема, розкопок місць поховань та курганів, їх руйнування та пограбування, а також переміщення культурних цінностей з тимчасово окупованої території.

Читайте також: У селі в Іспанії хочуть, щоб традицію вечірніх посиденьок на вулиці визнали культурною спадщиною ЮНЕСКО

Схожі новини