Передплата 2024 «Добрий господар»

Львівським пільговикам роздадуть перших 20 тисяч е-квитків

У Львові триває впровадження електронного квитка в громадському транспорті

Деякі маршрутки міста вже обладнали валідаторами для зчитування е-квитка, але система повністю повинна запрацювати з січня 2022 року.

Як повідомили «ВЗ» у відділі автоматизованої системи оплати проїзду ЛКП «Львівавтодор», підприємство вже отримало 20 тисяч персоналізованих карток «Леокарт», які роздадуть пільговим категоріям пасажирів.

Заступник директора ЛКП «Львівавтодор», керівник проєкту впровадження е-квитка Роман Лев зазначив «ВЗ», попри певні карантинні обмеження у ЄС, що спричинили затримку друку транспортних карток, команда «Леокарт» отримала першу партію персоналізованих карток від чеської команди Mikroelektronika. До кінця 2021 року валідатори мають бути встановлені в усіх транспортних засобах у Львові.

Нагадаємо, ЛКП «Львівавтодор» уклало з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) кредитний договір на проєкт «Впровадження АСОП у місті Львові» на загальну суму 10 млн євро. Місцевий внесок — 1,2 млн євро. Компанія, яка виграла тендер і буде реалізовувати проєкт е-квитка у Львові — Mikroelektronika & SoftServe.

Громадський активіст Львова, який займається проблемами громадського транспорту Святослав Товстига сказав «ВЗ», що технічна складова проєкту е-квитка не викликає жодних занепокоєнь — валідатори встановлюють із випередженням графіків. А ось із фінансовим питанням проєкту є певні проблеми.

«Досі невідомо, скільки ми будемо отримувати надходжень від е-квитка, каже Святослав. — Яку оплату будуть отримувати перевізники за кілометр проїзду? Я пропонував такі показники: 50−70 гривень за кілометр роботи. Але при чинній мережі маршруток, коли кілька маршрутів не працюють, то дотація буде у сумі 800 мільйонів гривень в рік (без пенсіонерів та учнів). Якщо, наприклад, учні та пенсіонери безкоштовно користуються громадським транспортом і тариф надалі буде 10 гривень, тоді дотаційна складова — 1,6 мільярда гривень в рік».

Читайте також: Депутати Львівської міськради вимагають звіту про проєкт е-квитка

Схожі новини