Передплата 2024 ВЗ

А на монеті — рідкісний коник  

На монеті номіналом 5 гривень зображено коня Пржевальського

Від четверга, 29 липня, Національний банк вводить в обіг нову пам’ятну монету із серії «Флора і фауна України». Вона присвячена темі відродження Чорнобиля. На монеті номіналом 5 гривень зображено коня Пржевальського, рідкісну тварину, яка збереглася на території зони відчуження.

«Парадокс, але техногенна катастрофа дала природі унікальний шанс на відродження, яким вона скористалася сповна, — зазначає пресслужба Нацбанку, розповідаючи про найбільший і наймолодший об’єкт природно-заповідного фонду України — Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник. — Ця територія стала своєрідним резерватом для розмноження не лише типових, а й рідкісних червонокнижних представників живого світу.»

Нацбанк викарбував 40 тисяч монет із зображенням коня Пржевальського. Виготовлено їх із нейзильберу. На аверсі монети, крім малого Державного Герба, зображено символічне колесо життя, що знаменує відродження природи. А ще — стилізований міжнародний знак «Радіаційна загроза», оповитий листям, навколо якого тварини, популяції яких розвиваються у 30-кілометровій зоні відчуження: лелека чорний, кінь Пржевальського, рись, зубр, лось, ведмідь бурий.

І до уваги колекціонерів — монету із конем Пржевальського можна буде придбати незабаром через інтернет-крамницю НБУ. Про це буде повідомлено додатково.

Читайте також: Нацбанк вводить в обіг пам'ятну монету на честь відомого українця

Схожі новини