Передплата 2024 ВЗ

Порошенко зробив заяву щодо Північного потоку-2: Міжнародні партнери мають побачити сильну і об’єднану Україну, яка не сприймає ніяких «договорняків» за своєю спиною

  • 22.07.2021, 16:07
  • 566

Поки не завершено будівництво Північного потоку – 2 — нічого не втрачено

Міжнародні партнери мають побачити сильну і внутрішньо об’єднану Україну, яка не сприймає ніяких «договорняків» за своєю спиною, — про це пише у Facebook п’ятий президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко. Він наголосив — президент Зеленський має їхати до Вашангтону з підтримкою як опонентів чинної влади, так і громадянського суспільства, експертного середовища, а також міжнародних друзів України.

«Як державника, як п’ятого президента України, як зрештою лідера демократичної патріотичної опозиції, мене не може не непокоїти так звана домовленість між США і Німеччиною щодо Північного потоку — 2. Замість одного виклику, яким дотепер був сам Північний потік — 2, тепер ми отримуємо два — додалося американсько-німецьке взаєморозуміння. Якщо згадати ще й про російського агресора, то ситуація виглядає досить загрозливою. По суті, Україну беруть у залізні лещата з усіх боків, тиснуть погодитися на „оборудку“, пропонують черговий Будапештський меморандум 2.0 без справді надійних, юридично зобов’язуючих гарантій для України», — констатує п’ятий Президент.

«Це ми все вже проходили і більше не віримо. Не буду нагадувати про те, що Північний потік — 2 — це загроза і для України, і для Об’єднаної Європи, і для всієї трансатлантичної єдності. Це аксіома, про яку знають всі, але, схоже, підзабули у Берліні і Вашингтоні. Завдання України, спільно з нашими партнерами у Східній Європі, передусім країн Балтії і Польщі, на рівні парламентів, у тому числі Конгресу США, чітко і твердо про це нагадати. Помиляються всі, навіть друзі, якими, я переконаний, для України є і залишатимуться і президент Байден, і канцлер Меркель», — вважає Порошенко.

«Остання справа сьогодні Києву обвинувачувати когось з них. Чи то у зраді наших інтересів. Чи то у здачі України російському агресору. Все це рівно те, чого хочуть у Москві — щоб ми через цей клятий Північний потік — 2 всі пересварилися, і тоді Україна дістанеться Путіну спокійно і без пострілів. Щоб уникнути цього руйнівного сценарію, зараз як ніколи треба продемонструвати силу, внутрішню стійкість, єдність і здатність боротися до кінця», — переконаний Порошенко.

«Поки не завершено будівництво Північного потоку — 2, поки не сертифіковано весь газогін, поки ним не пішов газ — нічого не втрачено. Наші міжнародні партнери мають побачити сильну і внутрішньо об’єднану Україну, яка не сприймає ніяких „договорняків“ за своєю спиною. Яка не згодна на перспективу запуску Північного потоку — 2. Яка не підтримує домовленість між США і Німеччиною. Яка буде вимагати припинення добудови і запуску „труби Путіна“ на тому етапі, де вона зараз є чи буде наприкінці серпня», — зазначає Петро Порошенко.

«Президенту Зеленському треба їхати до Вашингтону і тиснути руку президенту Байдену. Обов’язково. Але їхати туди він має, маючи за спиною підтримку

  • партнерів, яким не все одно, буде чи ні Північний потік 2;
  • друзів України, які будуть переконувати і Вашингтон, і Берлін своїми аргументами проти «путінського газогону»;
  • громадянського суспільства і експертного середовища в Україні, яке має в один голос вказувати на хибність американсько-німецької домовленості;
  • а також підтримку опонентів чинної влади, які можуть нещадно критикувати і сперечатися всередині, але сьогодні мають бути об’єднані спільною метою недопущення Північного потоку — 2.

«Чим ближче до фінішу буде зірвана ця „сдєлка століття“, на 99% чи 99,9%, тим сильнішим буде сигнал російському агресору про нашу боротьбу, єдність і солідарність, готовність колективного Заходу протидіяти корупційним впливам Кремля», — наголошує лідер партії «Європейська Солідарність».

Читайте також: Поразка в Північному потоці-2. Що далі?

Схожі новини