Передплата 2024 ВЗ

Безос успішно злітав у космос: відео приземлення

  • 20.07.2021, 18:10
  • 710

Компанія Blue Origin, заснована американським мільярдером Джеффом Безосом, у вівторок провела успішний запуск космічного корабля New Shepard із чотирма астронавтами-туристами на борту

Пряма трансляція відбувалася на офіційному YouTube-каналі компанії, повідомляє Укрінформ.

Старт відбувся о 08:12 ранку за місцевим часом і тривав близько 11 хвилин. Ракетоносій за чотири хвилини вивів капсулу з астронавтами на траєкторію суборбітального польоту з максимальною висотою 107 кілометрів над рівнем моря. Після цього капсула відокремилася від ракети та приземлилася за допомогою парашутної системи в пустелі Техасу. Ракетоносій New Shepard здійснив автоматичну посадку на спеціальний майданчик.

На борту New Shepard перебував сам Джефф Безос, його брат Марк, 82-річна льотчиця Воллі Фанк, а також 18-річний Олівер Деймен — випускник середньої школи з Нідерландів.

Фанк була у складі навчальної програми США 1960-х років «Жінки в космосі», допоки її не закрили під час холодної війни. Попри одні з кращих результатів підготовки, їй до цього так і не вдалося вийти в космос. У вівторок вона стала найстаршою людиною, яка полишила Землю.

Оскільки в капсулі перебували два Безоси, Марк використовував не своє прізвище, а псевдонім DEMO — абревіатуру від імен його чотирьох дітей — Дрю, Еллі, Міа й Оуен.

Планується, що наступні польоти Blue Origin відбуватимуться із шістьома туристами на борту.

Читайте також: Джефф Безос вирушає у космічну подорож: трансляція польоту

Перед польотом астронавти пройшли дводенні тренування, зокрема симуляцію всього польоту на капсулі-тренажері. Сама капсула обладнана зручними кріслами, які поглинають перевантаження, а також великими вікнами, звідки можна спостерігати за видами на межі земної атмосфери, де починається космос.

Нагадаємо, це другий комерційний політ із туристами на борту. Перший здійснила 11 липня компанія Virgin Galactic з мільярдером Річардом Бренсоном на борту.

У майбутньому очікується, що ринок космічного туризму стане висококонкурентним, й квитки коштуватимуть до 250 тисяч доларів США за одне місце на суборбітальних польотах.

Схожі новини