Передплата 2024 «Добрий господар»

"Удар по єврейській ідентичності держави” 

Гомосексуальним парам Ізраїлю дозволили звертатися до послуг сурогатних матерів

Протягом шести місяців уряд Ізраїлю має дозволити одностатевим парам і самотнім чоловікам звертатися до послуг сурогатних матерів. Так вирішив Верховний суд Ізраїлю, завершивши юридичну суперечку, яка тривала 11 років.

Чинний ізраїльський закон дозволяє звертатися до послуг сурогатних матерів традиційним подружжям, що складаються з жінки й чоловіка, а також самотнім жінкам, які не можуть народити дитину. 2020 року Верховний суд Ізраїлю визнав цей закон неконституційним, оскільки, мовляв, він дискримінує гомосексуальні пари, і дав парламенту рік на його виправлення. Коли цей термін у лютому 2021 року добіг кінця, внесення змін до закону відклали до 6 липня. Того дня міністр охорони здоров’я Нікан Горовіц (лідер лівої партії «Мерец», перший в Ізраїлі глава політсили, який є відкритим геєм) констатував, що ймовірність прийняття поправок до закону у нинішньому Кнесеті (парламенті) дорівнює нулю.

Голова Верховного суду Ізраїлю Естер Гают заявила, що політичні проблеми «не можуть бути виправданням тривалого й поважного порушення базових прав» громадян, після чого цей суд виніс свій вердикт.

Після вироку Верховного суду від 10 липня МОЗ Ізраїлю має півроку на розробку нового законодавства про сурогатне материнство, яке має охопити гомосексуальні пари й самотніх чоловіків.

Проти вироку висловилися лідери релігійних політсил. Зокрема, лідер сефардської партії ШАС Арі Дері назвав «сурогатне» рішення Верховного суду Ізраїлю ударом по «єврейській ідентичності держави».

Схожі новини