Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Євреїв глава МЗС рф назвав.... антисемітами

Ізраїль відреагував: «Сказати, що гітлер був євреєм, – це як сказати, що євреї вбивали самі себе»

Глава МЗС рф лавров уляпався у міжнародний скандал із анти­семітським акцентом. Офіційний Єрусалим назвав заяву лаврова “брехнею”, викликав “на килим” російського посла й вимагає ви­бачень. А ізраїльський журналіст вважає, що “після шалених заяв лаврова Україна може розрахо­вувати на військову допомогу з боку Ізраїлю”.

В інтерв’ю телеканалу італій­ської компанії Mediaset лав­ров, говорячи про президента України Володимира Зеленського, заявив таке: “Він висуває аргумент: яка у них може бути нацифікація, якщо він єврей. Можу помилитися, але гітлер теж мав єврейську кров. Це абсолютно нічого не означає. Мудрий єврейський народ каже, що найзапекліші антисеміти, як прави­ло, євреї. У сім’ї не без виродка, як у нас кажуть”.

Маячня у виконанні лаврова спричинила в Ізраїлі справжню по­літичну бурю. Глава МЗС Яїр Лапід заявив, що слова лаврова “непро­бачні, обурливі та є грубою істо­ричною помилкою”. У Twitter Лапід написав таке: “Сказати, що гітлер був євреєм, – це як сказати, що євреї вбивали самі себе. Нацис­ти переслідували євреїв, тільки на­цисти були нацистами. І тільки на­цисти здійснювали систематичне знищення єврейського народу”. А прем’єр-міністр Ізраїлю Нафталі Беннет назвав заяву лаврова “брех­нею, покликаною звинуватити са­мих євреїв у найбільш страхітливих злочинах в історії, вчинених проти них”. І Беннет наголосив: “Викорис­тання Голокосту єврейського наро­ду з політичною метою має негайно припинитися”.

Як повідомила агенція Reuters, “відзначивши швидке погіршен­ня відносин із москвою, МЗС Ізра­їлю викликало російського посла, вимагаючи вибачень”. Відреагував на скандальну заяву лаврова й Дер­жавний департамент США. Його речник Нед Прайс наголосив: “Зая­ва міністра закордонних справ лав­рова є проявом найнижчої форми расизму, найнижчої форми пропа­ганди й найнижчої форми підступ­ної брехні”.

Про те, як після цього скандалу може змінитися політика Єрусали­ма, українське Радіо НВ запитало в ізраїльського журналіста Сергія Ауслендера.

– Скрізь лунають висловлення, що це помилкове, обурливе, антисе­мітське і якесь несусвітнє марення, – розповів, зокрема, Ауслендер. – Із іншого боку, лавров – це чиновник, а не депутат держдуми. Призначе­ний чиновник, який транслює те, що кажуть... З огляду на позицію Ізраї­лю, яка вже зовсім схилилася на ко­ристь України, і присутність ізраїль­тян на історичній зустрічі на авіабазі Рамштайн у Німеччині, – пішли прямі нападки рф на Ізраїль... Місцеві ЗМІ писали про те, що, очевидно, вектор у політиці Єрусалима змінюється. Ця заява лаврова лише зміцнить із­раїльське керівництво у впевненос­ті, що уже настав час ставати на бік цивілізованого світу, і якось Україні допомагати – грошима, зброєю чи чимось іще... Гуманітарну допомо­гу Україні було надіслано практич­но відразу. Але зараз, після всіх цих шалених заяв, гадаю, Україна цілком може розраховувати і на військову допомогу з боку Ізраїлю”.

Думка з приводу

Петро Олещук, політолог

На перший погляд, маємо справу з черговим проявом пропагандистської маячні, яку верзе старий психопат лавров, але все значно серйозніше.

Почнемо з того, що жодних наукових доказів тези про «єврейське коріння гітлера» просто не існує. Це «історична легенда, заснована на припущенні “а от якщо”, і яку можете зустріти лише у двох типах джерел: бульварна преса й відверто антисемітська література. Зокрема, ідея «гітлера-єврея» поширена у «ревізіоністській літературі», яка стосується заперечення Голокосту. Тож немає нічого дивного, що єврейські організації поспішили засудити заяви лавро­ва. Бо як їм ще бути, коли вони чують елементи неприхованого антисемітизму?

...лавров, звісно, фігура одіозна, але... все, що він каже публічно, не може не мати сенсу й значення. І байку про «гітлера-єврея» він озвучує не тому, що раптово згадав якусь статтю, яку прочитав десятиліття тому. Ні, очевидно, це продумана та вивірена аргументація.

Зараз росіяни активно складають списки «зрадників», і нікого не має диву­вати, що більшість прізвищ у цьому списку – єврейські. Кожен московит знає, що президент найворожішої України – єврей. Тепер будуть їм розказувати, що гітлер, уособлення того самого «нацизму», з яким вони досі воюють, теж єв­рей. Значить, усі євреї – нацисти. Тут буквально половина кроку до цього ви­сновку. І зараз це може видаватися маячнею, але ми живемо у світі, де вчораш­ня маячня стає реальністю майже миттєво.

Якщо коротко, на московщині погроми будуть, навіть не сумнівайтеся. Не скажу, коли точно, але точно будуть.

Читайте також: Чи врятує путіна «тотальна війна»?

Схожі новини