Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Раді розглянуть легалізацію канабісу

  • 13.07.2021, 13:15
  • 555

Міністерство охорони здоров’я звернулося до Верховної ради із проханням ухвалити проєкт закону, що передбачає легалізацію медичного канабісу в Україні

Відповідне звернення оприлюднене на Facebook-сторінці МОЗ.

«Міністерство охорони здоров’я закликає Верховну раду України ухвалити законопроєкт президента України Володимира Зеленського, що надає доступ хворим до медичного канабісу у країні та регулює його обіг», — йдеться у його тексті.

Як зазначили у міністерстві, результати клінічних досліджень підтверджують, що коноплі є ефективними у лікуванні понад 50 патологічних станів.

Заступниця міністра охорони здоров'я з євроінтеграції Олександр Комаріда наголосила, що легалізація канабісу в медичних цілях є медичним питанням, а не політичним.

«На кону вирішення питання зменшення болю для важкохворих. Застосування лікарських засобів, що містять у своєму складі канабіс, дозволене у багатьох європейських країнах», — підкреслила посадовиця.

Відтак Комаріда закликала народних депутатів України підтримати документ.

Якщо законопроєкт № 5596, що передбачає легалізацію медичного канабісу в Україні, ухвалять, то він не відрізнятиметься від аналогу в Європейському Союзі.

Про це 12 липня заявив глава парламентського комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький («Слуга народу») за підсумками засідання фракції.

«Медичний канабіс, який буде дозволений в Україні, матиме такий самий, як і в Європейському Союзі, рівень ТГК (Тетрагідроканабінолу — ред.) 0,2. Все, що більше — це вже не є медичний канабіс, тому відрізнити буде дуже легко», — заявив він.

Водночас він пояснив, що згідно із законопроєктом, медичний канабіс приберуть зі списку наркотичних речовин:

«Ми прибираємо медичний канабіс з переліку наркотичних речовин. Це, до речі, не наша вигадка. ООН це зробила вже багато років тому. Канабіс ніде у світі не вважається наркотичною речовиною».

За його словами, «наркотичним» медканабіс є у Росії, Білорусі, Венесуелі та Україні.

«Канабіс переводиться з реєстру наркотичних речовин до реєстру жорстко контрольованих речовин. І далі процедура дуже проста: лікар визначає препарати-канабіноїди, виписує електронний рецепт, який прикріплюватиметься до аптечного закладу тільки за підписом лікаря», — зазначив він.

Радуцький зауважив, що контролювати призначення відповідних препаратів зможуть через систему eHealth, за якою органи контролю зможуть порівняти діагноз пацієнта і ліки, які йому виписані.

Також він додав, що потрібно «дуже багато» для того, щоб відповідний закон про легалізацію медканабісу запрацював.

Зокрема, за його словами в Україні потрібно створити відповідний орган, який контролюватиме обіг таких речовин.

«Треба утворити центральний орган виконавчої влади, який замість управління боротьби з незаконним обігом наркотиків, МВС і Держлікслужби… буде контролювати обіг канабіоїдів в Україні», — зазначив нардеп і зауважив, що підробити електронні довідки щодо призначення препаратів буде «точно неможливо».

Водночас Радуцький розповів про неоднозначне ставлення до легалізації медканабісу у фракції «Слуга народу». За його словами, медканабіс порівнювали з алкоголем і контролем за горілкою.

«Мені закидали, що ми не можемо проконтролювати горілку (у нас 50% ринку алкоголю в тіні), а тут ми ще канабіноїди додаємо. По-перше, я не чув, щоб у світі були випадки смерті від вживання медканабісу, а скільки помирають від зловживання горілкою, тим паче фальсифікованою — ми всі знаємо українську статистику», — резюмував нардеп.

Читайте також: Львівський підприємець пожартував, що першим в Україні отримав ліцензію на вирощування медичного канабісу (оновлено)

Схожі новини