Передплата 2024 «Добрий господар»

"Слуги" внесли русифікаторські поправки щодо закону про мову

  • 13.07.2021, 11:15
  • 901

Зокрема, нардеп із Львівщини Орест Саламаха вніс правку, що передбачає повне виведення телебачення з-під дії закону про мову

Фото з мережі
Фото з мережі

Про це повідомив ексдиректор Інституту національної пам'яті, народний депутат України Володимир В'ятрович, передає «Еспресо.Захід».

«Слуги Зеленського подали одразу 4 русифікаторських поправки до законопроєкту 5551−2. Абсолютно незаконних, бо регламент ВР забороняє поправки, що не стосуються теми законопроєкту (у цьому разі — фінансування пам’яток культурної спадщини)», — йдеться в повідомленні.

Читайте також: Чергова атака: «слуги» знову хочуть вивести телебачення з-під дії закону про мову

В'ятрович зазначив, що поправку 13 вніс особисто голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко. Вона передбачає повне виведення телебачення з-під дії закону про мову і фактично дозволяє демонстрацію фільмів, а також виборчої агітації і реклами російською.

Поправку 14 аналогічного змісту подав «слуга"-мажоритарник із Львівської області Орест Саламаха.

Окрім цього, ще один нардеп з партії «Слуга народу» Андрій Клочко подав 16 правку, що звільняє кадри, яких призначила нинішня влада, від обов’язку складати іспит на рівень володіння українською мовою.

«І нарешті поправка 17 Максима Бужанського передбачає зміни до закону про мову і всіх освітніх законів. Головний зміст цієї поправки — російська мова стає мовою освітнього процесу нарівні з українською. А будь-які покарання для порушників закону про мову — скасовуються. Ці антиукраїнські поправки у середу о 15.00 протягуватимуть через бюджетний комітет. А у четвер хочуть ухвалити в цілому на позачерговому пленарному засіданні. Можливо, у четвер нам доведеться знову, як у липні 2012, виходити на мовний Майдан. Бо Зеленський, як колись Янукович, бере курс на русифікацію ключових сфер суспільного життя», — пише Володимир В'ятрович.

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь пояснив, чому нові поправки щодо закону про мову телебачення та рекламу порушують регламент Ради.

«Внесення зазначених пропозицій та поправок до законопроєкту № 5551−2 не відповідає визначеній Регламентом Верховної Ради України процедурі, — уточнив омбудсман. — Відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України пропозиції і поправки до законопроєкту, який готується до другого читання, „можуть вноситися лише до того тексту законопроєкту (розділів, глав, статей, їх частин, пунктів, підпунктів, абзаців, речень), який прийнятий Верховною Радою України за основу“. Також зазначені пропозиції та поправки стосуються внесення змін до закону України „Про телебачення і радіомовлення“ у частині, зміни щодо якої не ухвалені Верховною Радою України за основу, а також не відповідають предмету правового регулювання самого законопроєкту № 5551−2».

Кремінь також розповів, що, окрім виведення з-під дії закону про мову реклами на телебаченні, передвиборчої агітації, демонстрування фільмів та серіалів українською мовою, ці правки пропонують повернути російську мову в освітній процес та скасувати штрафи за порушення мовного закону в сфері послуг.

Схожі новини