Передплата 2024 «Добре здоров’я»

ЗНО з математики провалила третина учнів!

Попри це, у Львівській області є двадцять 200-бальників з цього предмета

Уже кілька діб поспіль народ обурюється, що третина учнів провалила ЗНО з математики. За даними Українського центру оцінювання якості освіти, поріг склав/не склав (а він цього року становив 10 балів, це лише четвірка (!) за шкільною 12-бальною системою) не подолали аж 31,11% учасників ЗНО. У чому причина, і чи маємо 200- і 400-бальників, журналістка «ВЗ» запитала у директора Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариси Середяк.

— Пункти перевірки вже закриті з усіх предметів, — каже пані Лариса. — 24 черв­ня експертна комісія встановлюватиме поріг склав/не склав з української мови, історії України та біології. А до 30 червня встановлять поріг з географії. У кожному регіональному центрі працює своя екс­пертна регіональна комісія. Тоді й буде прийнято рішення, скільки відсотків учнів подолали поріг з кожного предмета.

— На вашу думку, чому такий пога­ний результат з математики?

— А хто сказав, що поганий? Те, що 31 відсоток відсіяли, це насправді про­гнозовано. Коли перевіряємо щороку від­криту частину математики, екзаменатори фіксують від 20 до 50 відсотків порожніх бланків! І це ті, які готувалися до матема­тики, яким вона потрібна для вступу… Ось так учні знають математику. Кількість го­дин з цього предмета не збільшилася. Плюс навчання онлайн. Та, попри все, ма­ємо двадцять 200-бальників з математи­ки у Львівській області, серед яких учні з Жидачева і Городка, ну і, звісно, випускни­ки фізматліцею.

— Але ж і 400-бальники вже є?

— Так. Їх наразі двоє. Один випускник фізматліцею, який складав фізику і ма­тематику, другий також з цього ліцею — математика і англійська. Сподіваюся, бу­дуть ще. Ще «підтягнуться» хімія і біологія. Наразі ми і Харківська область маємо по двоє 400-бальників. Серед областей ми лідируємо, але другі після Києва.

Схожі новини