Передплата 2024 «Добрий господар»

У Гаазі закінчили розгляд доказів у справі MH17

  • 18.06.2021, 11:35
  • 618

Під час судового процесу в Гаазі (Нідерланди) у справі про авіакатастрофу малайзійського Boeing 777 рейсу МН17 на Донбасі прокуратура надала вже всі наявні докази. Це сталося на засіданні 17 червня, коли особливо докладно обговорювалася роль в інциденті колишнього ватажка "ДНР" Ігоря Гіркіна (Стрєлкова)

Нідерландське видання NOS.nl назвало це важливим етапом у справі. Водночас сторона обвинувачення спростувала твердження захисту про те, що докази збивання МН17 нібито дезінформаційні.

У прокуратурі зазначили: жодних слідів іншого лайнера на місці аварії пасажирського літака не виявлено. Найманці «ДНР» відразу ж після аварії рейсу MH17 у телефонних розмовах заявляли, що збили український винищувач, хоча потім виявили тільки залишки Boeing 777.

Найважливіші докази у справі MH17 — записи «прослушки» телефонних розмов терористів. Завдяки ним, як написали журналісти, суд «знає, де були залучені особи під час транспортування зброї, запуску ракети та її утилізації».

Під час судового розгляду 17 червня суддя процитував свідка, який був присутній на пусковому майданчику «Бука». Терористи, як розповів свідок, «були в захваті», бо думали, що збили вантажний літак противника.

Коли вони з'ясували, що помилилися, то перейшли на «мінорну тональність», пише видання.

Інший свідок у телефонній розмові повідомив, що літак збили люди Стрєлкова. Зазначимо, що ексватажок «ДНР» є одним із підозрюваних.

У суді також детально обговорили роль Гіркіна, колишнього самопроголошеного «міністра оборони» контрольованої РФ «Донецької народної республіки».

На підставі прослуханих розмов у прокуратурі заявили: він зіграв важливу роль у замовленні зброї і брав активну участь у транспортуванні «Бука» 17 липня 2014 року.

Читайте також: Нідерландські журналісти оприлюднили резонансні записи щодо збиття MH17

Версії підозрюваних щодо доказів у справі відрізняються і суперечать одна одній.

Так, за словами Олега Пулатова (позивний «Гюрза»), який під час збивання MH17 був так званим заступником голови розвідувальної служби «ДНР», стверджує, що терористи нібито знали, що їх прослуховують. У розмовах, стверджує підозрюваний, вони поширювали тільки дезінформацію.

Інший підозрюваний, терорист «ДНР» Сергій Дубинський, відставний офіцер військової розвідки РФ, заявив у ЗМІ: мовляв, сама «прослушка» була фальсифікована.

Наступний важливий етап у цьому процесі настане вже восени 2021 року, коли слово нададуть родичам загиблих. Очікується, що суд триватиме до літа наступного року.

Схожі новини