Передплата 2024 «Добра кухня»

«Органи брали від донора, у якого констатували смерть мозку»

У Львівській обласній клінічній лікарні вперше пересадили серце

У Львівській обласній клінічній лікарні кардіохірурги пересадили серце, а судинні хірурги — нирку. Донором став пацієнт, у якого констатували смерть мозку. Родина погодилася на донорство.

Єдина державна інфор­маційна система тран­сплантації обрала для Львівської обласної клініч­ної лікарні (ЛОКЛ) реципієн­тів, які перебували на листі очікування у міській Клініч­ній лікарні швидкої медичної допомоги. Двох осіб було до­ставлено у ЛОКЛ — на трансплантацію серця та нирки. (Другу нирку після вилучен­ня та спеціальної підготов­ки медики віддали команді лікарні швидкої допомоги). Про це на пресконференції розповів генеральний ди­ректор обласної лікарні Михайло Гичка.

Попри те, що пересадку органів провели ще 9 черв­ня, повідомили про ці опера­ції лише 16 червня. Донором органів став 56-річний чоло­вік з Пустомитівщини, який потрапив до лікарні з важ­ким інсультом. Після того, як настала смерть мозку, рідні дали згоду на забір органів — серця і нирок.

За словами судинного хі­рурга лікарні, головного трансплантолога Львівщи­ни Ростислава Жука, після 22 років перерви у лікарні від­новлено трансплантацію. На думку професора Ігоря Коб­зи, важливо те, що «органи брали від донора, у якого констатували смерть мозку». Тоді є більше шансів, що вилу­чений у донора орган прижи­веться в організмі реципієнта. «Останніми роками ми вивчи­ли й застосовуємо у нашій лікарні новітні методи меха­нічної підтримки серця, — роз­повів кардіохірург Віталій Аверчук. — Для пацієнта, яко­му пересадили серце, було використано усі ці методи».

Бригаду кардіохірургів, яка провела пересадку сер­ця, очолював Дмитро Беш­лей, який стажувався за кордоном і провів чимало складних операцій на серці. Пересадку серця в обласній лікарні провели вперше і са­мостійно, без допомоги до­свідчених колег з Києва.

Схожі новини