Передплата 2024 «Добра кухня»

Як алкоголь впливає на мозок людини: нове дослідження

  • 25.05.2021, 19:35
  • 17.7K

Можливо, це стане ударом для тих, хто полюбляє випити скляночку після роботи, проте нове дослідження демонструє, що вживання будь-якої кількості алкоголю завдає шкоди мозку

Дослідники Оксфордського університету пов'язують «помірне» вживання алкоголю зі зменшенням обсягу сірої речовини, пише Daily Mail.

Наукова література про вплив помірного вживання алкоголю неоднозначна. Попередні дослідження продемонстрували, що одна склянка червоного вина на день може запобігти таким захворюванням, як діабет 2-го типу, остеопороз, хвороба Альцгеймера і хвороби серця.

Помірне споживання алкоголю часто вважається «нешкідливим для здоров'я мозку», проте це твердження, як відзначають оксфордські вчені, може бути помилковим.

«Ми не знаємо, яка кількість алкоголю може нашкодити мозку, немає особливого порогового рівня. Звісно, уражається практично весь мозок, а не тільки окремі частини, як вважалося раніше», — заявила авторка дослідження, доктор Аня Топівала з Оксфордського університету.

За словами доктора Топівали, на початку цього дослідження її команда не змогла визначити «помірну дозу» алкоголю, оскільки щодо цього питання немає одноголосності.

«Тому ми дослідили весь діапазон споживання алкоголю від нуля одиниць і далі та виявили безпосередній зв'язок між вживанням алкоголю і погіршенням здоров'я — тобто кількість неважлива, будь-яка доза алкоголю шкодить мозку», — повідомила вона Daily Mail.

У дослідженні взяли участь 25 378 учасників UK Biobank — довгострокового дослідження, що вивчає розвиток проблем зі здоров'ям. Вчені проаналізували, як часто ці люди вживають алкоголь, а також їхні МРТ мозку та інші особисті дані, зокрема вік, освіту та шкідливі звички, такі як куріння.

Команда дізналася, що вищий обсяг споживання алкоголю пов'язаний з нижчою щільністю сірої речовини, яка слугує для обробки інформації. Саме цим пояснюється зменшення обсягу сірої речовини на 0,8%. Окрім того, зловживання спиртним призводить до руйнування білої речовини мозку, що сповільнює передачу сигналів між клітинами.

Читайте також: Алкоголь є причиною 7 видів раку

«Поточні рекомендації щодо вживання алкоголю слід переглянути з урахуванням впливу на мозок», — стверджують вчені.

Наразі Британська система охорони здоров'я рекомендує чоловікам і жінкам не вживати більше ніж 14 одиниць на тиждень. Великий келих вина містить близько 3-х одиниць.

Водночас, варто зазначити, що нинішнє дослідження поки не мало експертного рецензування, тому однозначно наполягати на причинно-наслідковому зв'язку не можна, додає доктор Топівала.

Схожі новини