Передплата 2024 «Добра кухня»

США перероблятимуть пластик у пальне

  • 22.05.2021, 20:15
  • 1 009

Учені Вашингтонського університету і Тихоокеанської північно-західної національної лабораторії в США розробили інноваційний спосіб переробки пластику в реактивне паливо і рідкі вуглеводні продукти

Фото умовне
Фото умовне

Новий метод має більшу енергоефективність, а переробка пластика триває не більше години.

Про це повідомляє портал Academic Times.

Зокрема, під час свого дослідження вчені використали метал рутеній і розчинник гексан як каталізатор в процесі переробки пластику.

У підсумку до 90% пластику перетворилося в рідке паливо і паливно-мастильні матеріали.

«Ми виявили синергію між розчинником і каталізатором, що створює добру комбінацію, яка має безліч регуляторів управління, щоб ми могли налаштувати умови реакції і оптимізувати весь процес. Наприклад, якщо ви хочете максимізувати виробничий вихід реактивного палива, ми можемо це зробити. А якщо ринок має більший попит на дизельне паливо, це також нам під силу «, — заявив доцент Університету штату Вашингтон в Пулмані Гонфей Лін.

Учений зазначив, що найбільш поширеним способом переробки пластикових відходів є піроліз, коли пластик під впливом високих температур перетворюється в паливо або пластмасу.

За словами Гонфея Ліна, новий метод дозволяє виробляти переробку пластику при більш низьких температурах (200−220 С °), тоді як найчастіше цей процес вимагає температур понад 400 С°.

Дослідник додав, що метод цікавий ще й тим, що його можна застосовувати і до інших видів полімерів. На думку вченого, однією з найбільш серйозних проблем хімічної переробки пластику на території США є змішування вдруге переробленого пластику з іншими відходами.

«Ми хочемо розробити послідовний каталітичний процес, який міг би обробляти змішані пластмаси, щоб фізично їх не розділяти. Ми можемо перейти на молекулярний рівень і розщепити ці полімери «, — зізнається Лін.

Читайте також: За використаний пластик — корм для собак

Схожі новини