Передплата 2024 «Добра кухня»

Депутати "ЄС" вимагають спростити оформлення та призначення субсидій

  • 13.05.2021, 12:13
  • 699

Команда Володимира Зеленського продовжує звуження соціальних прав українців

Депутати Дрогобицької міської ради від фракції «Європейська Солідарність» пропонують ухвалити на сесійному засіданні заяву з приводу запровадження Кабінетом Міністрів України нових правил призначення субсидій.

На думку представників «ЄС», нововведення уряду фактично залишать без субсидій на житлово-комунальні послуги значну кількість малозабезпечених верств населення, а на інших субсидіантів знову чекатимуть довгі черги під кабінетами чиновників.

Чому так сталося?

З 1 травня 2021 року уряд Зеленського — Шмигаля запровадив по суті нову систему призначення субсидій для українців. Так, зокрема, кожна родина, яка отримує субсидію, для її переоформлення повинна заново здати заяву і декларацію доходів і видатків. Тобто близько 3 млн. родин зобов`язані знов йти на поклон до чиновників, принести купу папірців, довідок та виписок для того, щоб отримати допомогу від держави.

За словами дрогобицьких депутатів, це виглядає особливо цинічно на тлі жорстких карантинних заходів у країні. З одного боку влада постійно закликає до самообмежень та дотримання норм самоізоляції людей старшого віку. З іншого — заганяє цих людей у черги, створює нервову атмосферу переоформлення субсидій в управліннях соцзахисту, місцевих органах влади.

Зверніть увагу! Після докорінної реформи системи субсидій командою Петра Порошенка з 2015 року субсидію можна було оформити легко. Лише за заявою громадянина. А переоформлення субсидій відбувалося автоматично. Без потреби подачі нових заяв, стояння в чергах та подання нових декларацій і довідок.

Іншим одним ударом для субсидіантів стало рішення ліквідувати комісії місцевих органів влади щодо призначення субсидій. Ці комісії розглядали різні життєві ситуації претендентів на субсидії, винятки з правил та особливості кожної родини.

Станом на сьогодні — біля 40% субсидій було призначено саме цими комісіями. Ліквідація комісій призведе до втрати права на отримання допомоги від держави значної кількості українців.

З огляду на це, представники «ЄС» вимагають від уряду негайно:

  • скасувати постанову щодо нововведень в оформленні та призначенні субсидій;
  • переоформити всім субсидіантам на новий термін належні їм субсидії в автоматичному режимі;
  • відмовитися від подачі декларацій субсидіантами, натомість здійснювати призначення субсидій, використовуючи бази даних органів державної влади, Пенсійного фонду, Державної фіскальної служби;
  • повернути нормативи нарахування субсидій, які діяли в опалювальні періоди 2016−18 років;
  • внести на розгляд ВРУ проєкт Змін до Закону про держбюджет на 2021 з метою додаткового фінансування програми субсидій в Україні.

Схожі новини