Передплатити Підтримати

Вчені розповіли про небезпеку гарячого чаю

Занадто гарячий напій може призвести до розвитку смертельного захворювання

Регулярне вживання чаю, температура якого перевищує 65 градусів за Цельсієм, може викликати рак стравоходу, попереджає фахівець в області гастроентерології, професор, доктор Ведат Гьорал (Vedat Göral).

«А якщо це ще й поєднується із курінням та алкоголем, ризик розвитку раку стравоходу зростає в п'ять разів. Чай слід пити теплим, не більше трьох-чотирьох чашок в день», — говорить експерт.

Слова лікаря підтверджують дослідження, проведені в США і Китаї, зокрема в Китаї медики спостерігали за експериментом, у якому взяли участь 456 тисяч осіб.

«За цими людьми спостерігали кілька років і виявилося, що напої температурою 65 градусів за Цельсієм і вище збільшують ризик розвитку раку стравоходу. В Америці під наглядом перебувало понад 50 тисяч осіб, той самий результат», — розповів лікар.

Говорячи про рівень захворюваності на рак стравоходу, Гьорал зауважує: «За деякими оцінками, це шоста причина смерті в світі, а за іншими — восьма. Тому це дуже серйозне захворювання. У нього є генетична основа, але також можливі тригерні фактори. Відповідно до проведених досліджень, на сході Туреччини, в Китаї, Казахстані, Таджикистані та Узбекистані через постійте вживання чаю і гарячих напоїв рак стравоходу спостерігається найчастіше».

Читайте також: Рак грудей: три симптоми, які не можна ігнорувати

Щоб уникнути виразки стравоходу і раку, медики радять почекати три-чотири хвилини після заварювання чаю, поки гарячий пар майже не зникне.

Також професор Гьорал попередив про небезпеку холодних напоїв: «Занадто холодні напої теж шкідливі. Вони можуть викликати запалення в стравоході і шлунку, зокрема гострий гастрит і підвищену секрецію кислоти».

Які симптоми раку стравоходу?

«Найважливіша ознака — порушення ковтання. Якщо ви помітили цю тривожну ознаку, рекомендуємо негайно звернутися до лікаря. Особливо це стосується чоловіків, які зловживають курінням, алкоголем та гарячим чаєм», — зазначає експерт.