Передплата 2024 ВЗ

Науковців вжахнула знахідка під кригою Антарктиди: вона загрожує людству

  • 30.04.2021, 20:35
  • 51.1K

Відкриття нових вулканів під крижаним щитом Антарктиди аж ніяк не втішило вчених-кліматологів. Якщо вулкани "прокинуться", а це може статися через глобальне потепління, то катастрофічних змін зазнає вся планета

Про це розповідають meteovesti.

Антарктида наразі вважається спокійним континентом з малою сейсмічною активністю. Деякі з вулканів, передусім острівні, останній раз вивергалися приблизно 200 років тому. Найактивніший — Еребус, єдиний на Землі активний вулкан, що викидає періодично магму температурою 900° протягом більш як півстоліття. Його ще називають «вулкан, який охороняє шлях до Південного полюсу».

У 2017 році вчені з Великобританії за допомогою радарів провели нові дослідження Західно-Антарктичного рифту.

Сканування показало, що під 3−4 км/ льоду (на фото — рожевий колір) є 178 конічних структур. 138 з них за всіма ознаками класифікуються як вулкани. З'ясувалося, що 47 вулканів уже були відомі, а зараз знайшли ще 91 геологічно небезпечний об'єкт. І це відкриття абсолютно не сподобалася кліматологам і взагалі всім тим, хто не бажає загибелі людства.

Вважається, що ці вулкани потенційно активні, тому не виключені два сценарії катастрофи.

По-перше, вулкани можуть «прокинутися» та підтопити крижаний щит. Це призведе до глобального підвищення рівня Світового океану, наслідки якого прописані вже у багатьох книгах і фільмах про апокаліпсис.

Заразом вчені схиляються до другого варіанту: антарктичний лід розтане через глобальне потепління, і це пробудить сплячу вулканічну область. Як наслідок, льодовики розтануть, атмосфера буде отруєна вулканічними викидами, які рознесуться планетою. Крім того, хмари з попелу закриють сонце — джерело життя на Землі.

Читайте також: Фатальні зміни: кліматологи пророкують Україні посухи, урагани та пилові бурі

До речі, кліматологи з Потсдамського університету вирахували, коли ж чекати на кінець світу.

За їхніми оцінками, «час ікс» — це певні показники на стовпчиках термометрів. Якщо середня температура повітря на +1° перевищить температуру доіндустріальної епохи, то очікується зростання небезпечних явищ погоди, посилення снігопадів і підвищення маси антарктичних льодів. Плюс 2° — це вже руйнування Західного щита і підйом рівня води на 2 м; + 6° і вище — втрата 70% льодів Антарктиди і підвищення рівня моря на 40 м.

Для порівняння: сьогодні на планеті на 0,75° тепліше, ніж було у 1850−1900 роках. Власне кажучи, Паризька кліматична хартія ставить собі за мету зробити так, щоб до 2100 року температура не підвищилася на 2°.

Схожі новини