Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ізраїль обурений маршем на честь дивізії СС "Галичина"

  • 30.04.2021, 08:55
  • 798

Міністерство закордонних справ Ізраїлю засудило марш до річниці створення дивізії СС "Галичина", який відбувся 28 квітня у Києві

Про це повідомляє речник МЗС Ізраїлю Ліор Хаят у твіттері.

«Міністерство закордонних справ занепокоєне вчорашнім парадом, який відбувся у самому центрі міста Києва з нагоди створення дивізії СС «Галичина».

Підрозділи С С Ваффен були причетні до злочинів, що мали місце під час Голокосту".

«Ми засуджуємо прославлення нацистських колабораціоністів і сподіваємось, що український уряд однозначно засудить усі подібні явища та не допустить їхнього повторення».

СС були парамілітарною організацією у складі збройних сил Німеччини напередодні і під час Другої світової війни. Штурмові загони Націонал-соціалістичної німецької робітничої партії (Schutzstaffel der NSDAP) з'явилися у 1921 році, у 1925 році вони стали Захисними загонами, у 1934 році — окремою організацією, а в 1939—1945 роках СС (Waffen-SS) функціонували як військовий підрозділ і брали участь у Голокості.

Українська дивізія січових стрільців «Галичина» або 14-та гренадерська дивізія військ СС «Галичина» входила у склад військ Ваффен-СС Німеччини у 1943−1945 роках.

Вступаючи до лав німецьких збройних сил, українці сподівалися на те, що отримають від німців військову підготовку і зброю, необхідні для боротьби за самостійну Україну. Паралельно діяла Українська повстанська армія (УПА).

СС «Галичина» у квітні 1945 року перетворили на 1-шу українську дивізію Української національної армії (УНА).

Читайте також: СС «Галичина» не нацисти: ухвала апеляційного суду

Нагадаємо, 28 квітня в центрі Києва відбувся марш на честь дивізії СС «Галичина», у якому брали участь онуки ветеранів дивізії СС «Галичина», представники Суспільства майбутнього, Правого Сектора, ВО «Свобода», спілки ветеранів АТО, ініціативи Ukrainian military Honor.

Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен дала несхвальну оцінку маршу до дня створення дивізії СС «Галичина», який пройшов напередодні у Києві.

Також марш засудив голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович.

Схожі новини