Передплата 2024 «Добра кухня»

Львівський викладач спалив свій диплом після "захисту" Киви

  • 27.04.2021, 08:35
  • 1 482

За словами науковця, звання кандидата наук остаточно дискредитовано

Львівський лікар та колишній речник МОЗ Олександр Ябчанка спалив свій диплом кандидата медичних наук, протестуючи проти того, що скандальний нардеп від ОПЗЖ Ілля Кива захистив ступінь кандидата наук.

«Сьогодні Ілля Кива захистив кандидатську дисертацію. Комісія із 13 членів одноголосно проголосувала „За“. Зважаючи на це, мені надалі соромно називатись кандидатом наук. Це звання остаточно дискредитовано. Прошу вважати це офіційною заявою з вимогою позбавити мене наукового ступеня кандидата медичних наук», — написав Олександр Ябчанка ввечері 26 квітня у Facebook.

Медик проілюстрував свій допис фотографією охопленого вогнем диплома перед Львівським медуніверситетом, де він захистив свою дисертацію.

Олександр Ябчанка пояснив ZAXID.NET, що своїм вчинком він закликає змінити систему науки. Адже такі ситуації, як сьогоднішня, нівелюють справжню освіту.

«Ті 13 членів комісії сьогодні поставили знак рівності між справжніми кандидатами наук, які працюють над своїми роботами, і Кивою, який нічого спільного з наукою не має. Це нівелює будь-яку повагу до того, що називається вітчизняною наукою», — розповів Олександр.

Наразі єдиним виходом Олександр Ябчанка бачить публічні протести. Він закликав інших кандидатів та докторів наук вчинити аналогічно і не йти на компроміси із совістю.

Довідка. Олександр Ябчанка — експерт з реформи системи охорони здоров’я, викладач на навчальних програмах Українського католицького університету.

У 2017 став радником міністерки охорони здоров'я Уляни Супрун, а у 2018 — речником міністерства охорони здоров’я України за її керівництва. У 2014 році захистив кандидатську дисертацію у сфері педіатрії, гематології.

Схожі новини