Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Список речей, які не можна кидати в раковину та унітаз

  • 24.04.2021, 20:30
  • 5 764

Забиті каналізаційні труби - одна з найбільших побутових проблем, з якою часом складно впоратися самостійно

Що тільки люди не викидають в каналізацію. Непоправні помилки тут роблять навіть досвідчені господарі і господині, адже не всі знають, що такі нешкідливі, здавалося б, речі, як кавова гуща, зубна нитка, борошно або рослинна олія можуть призвести до серйозного засмічення труб. Тому ми розкажемо, що варто викидати виключно у відро для сміття, щоб потім зайвий раз не викликати сантехніка.

Олія після смаження

Ви щось смажили і, як завжди, постали перед дилемою: що робити з олією, яка залишилася в сковороді? Злити його в раковину? А, може, в унітаз? Або ж кинути у сміттєвий пакет і сподіватися, що той не порветься, і ваша кухня не буде залита жиром?

Як відомо, жир не розчиняється у воді. У холодній воді він швидко застигає, прилипає до стін труб і утворює засмічення. Ще важливо зазначити, що це стосується не тільки рослинної олії, але й різних страв, а також соусів, до складу яких входить жир.

Що робити?

У ємність з непотрібною олією треба додати кілька крапель мийного засобу, а потім перелити масу в міцний пакет, який потім слід викинути у відро для сміття.

Залишки їжі

Важливо, щоб у вашій кухонній раковині була встановлена ​​спеціальна сітка. Таке пристосування перешкоджає потраплянню в каналізацію великих залишків їжі, які легко можуть утворити засмічення. Також в зливний отвір раковини не можна викидати залишки борошна, макаронів і рису, адже вони клейкі і швидко набухають від води. Грудки, які утворюються, занадто повільно розчиняються і поступово забивають труби, стаючи причиною поломок.

Що робити?

Спочатку встановіть щільну сітку в зливному отворі раковини, яка буде перешкоджати попаданню залишків їжі в каналізацію. В крайньому випадку викидайте харчові відходи в унітаз, де ймовірність засмічень набагато нижча. Але найкраще використовувати для цих цілей відро для сміття.

Засоби особистої гігієни

Запам'ятайте, що вологі серветки не можна кидати в унітаз, інакше ви ризикуєте не тільки засмітити труби у себе в будинку, але і завдати серйозної шкоди очисним спорудам. Також не поспішайте довіряти написам на упаковках, на кшталт «можна змивати». Йдеться про спеціальні втулки для туалетного паперу, паперових рушників. Краще і безпечніше викидати всі можливі засоби особистої гігієни у відро для сміття.

Що робити?

Вологі серветки, паперові рушники, а також презервативи, пластирі, гігієнічні прокладки і тампони завжди викидайте в урну, а не в унітаз.

Мелена кава і чайна заварка

Власники кавоварок часто викидають використану мелену каву в раковину, однак така звичка може стати причиною витрат на послуги сантехніка. Не всі знають, але саме кавова гуща є однією з головних причин засмічень і поломок труб на кухні. Як ви могли помітити, вода не може розчинити звичайну мелену каву, а тому змита в раковину гуща поступово осідає на стінках труб, утворюючи засмічення. До речі, все те ж саме можна сказати і про чайну заварку.

Що робити?

Залишки кави і чайну заварку можна використовувати як добриво для кімнатних рослин або ж просто викинути їх у відро для сміття.

Вміст аптечки

Більшість лікарських препаратів добре розчиняються у воді, тому причина такої заборони не в ризику засмічень. Небезпека тут в тому, що таким чином стічні води насичуються хімікатами, з якими часто не в силах впоратися навіть очисні фільтри. В результаті цієї водою можуть бути политі сільськогосподарські поля, і небезпечні хімічні речовини виявляться в нашій тарілці.

Також окремо варто згадати про контактні лінзи. Їх виготовляють з полімерного матеріалу, який приречений розкладатися ще довгі роки. І ви не праві, якщо думаєте, що дві крихітні лінзи, змиті в унітаз, не зможуть нікому нашкодити.

За оцінками експертів, щорічно в каналізації виявляється більше 20 тонн лінз, що, безумовно, негативно позначається на стані навколишнього середовища.

Що робити?

Всі протерміновані і невикористані ліки слід герметично запаковувати, а потім здати їх в найближчу аптеку. В крайньому випадку викиньте все в сміття. Контактні лінзи також варто викидати в урну.

Читайте також: Коли кава стає отрутою: поради дієтологів

Схожі новини