Передплата 2024 «Добра кухня»

Помер президент Танзанії, який не вірив в існування коронавірусу

  • 18.03.2021, 13:10
  • 575

Президент Танзанії Джон Магуфулі помер від ускладнень проблем з серцем, повідомила віцепрезидентка країни Самія Хасан Сулуху у зверненні по державному телебаченню

«З глибоким сумом повідомляю вам, що сьогодні… Ми втратили нашого хороброго лідера», — йдеться в заяві віцепрезидентки Танзанії. Вона оголосила 14 днів національної жалоби.

Магуфулі не з'являвся на публіці понад два тижні, що викликало чутки про погіршення його здоров'я. Минулого тижня опозиційні політики заявили, що він заразився Covid-19, але влада не підтвердила ці дані.

Магуфулі був одним із найвідоміших скептиків в Африці щодо загрози коронавірусу, він закликав боротися з ним молитвами і паровою терапією з використанням різних рослин.

Він оголосив Танзанію «вільною від Covid-19» в червні минулого року. Ставив під сумнів ефективність масок, тестування та кепкував з сусідніх країн, які запровадили жорсткі обмеження для боротьби з вірусом. Танзанія не публікувала подробиць щодо поширення коронавірусу з травня, а уряд відмовився купувати вакцини.

Окрім того, Джон Магуфулі залишив країну відкритою для туристів — десятки тисяч людей, зокрема з Польщі, України та Росії, відвідали цієї зими танзанійський острів Занзібар.

Читайте також: Невідома хвороба вбиває людей у Танзанії: що відомо про загрозу

Згідно з конституцією Танзанії, віцепрезидентка Самія Хасана Сулуху має тепер стати новим президентом Танзанії. Вона буде першою жінкою на цій посаді і обійматиме її до закінчення 5-річного терміну, на який Магуфулі переобрали у 2020 році.

Останній раз Магуфулі бачили на публіці 27 лютого, але минулого тижня прем'єр-міністр Кассім Маджаліва заявив, що президент «здоровий і багато працює».

Він звинуватив у чутках про погане здоров'я президента «ненависних» танзанійців, що живуть за кордоном.

Але лідер опозиції Тунде Ліссу з посиланням на власні джерела повідомив BBC, що Магуфулі лікують від коронавірусу в лікарні у сусідній Кенії.

Схожі новини