Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Дружбі кінець: польське Замостя призупинило відносини з Тернополем через Романа Шухевича

  • 11.03.2021, 15:45
  • 595

Місто вирішило припинити співпрацю з Тернополем у європейському грантовому проєкті на майже 69 тисяч євро через перейменування міського стадіону на честь головнокомандувача УПА Романа Шухевича

Про це повідомив мер Замостя Анджей Внук у Фейсбуці, опублікувавши відповідну заяву.

«Я поважаю право кожного народу на власне розуміння історії. Проте, я не можу пройти повз жорстокість війни і неповагу до беззахисних жертв польського народу», — написав Внук.

Він заявив, що Замостя призупиняє всі відносини з місцевим самоврядуванням Тернополя. Також не буде реалізований польсько-український проєкт під назвою «Спільна історія двох міст — Тернополя та Замостя».

На цей проєкт Європейський Союз надав грант на 68,7 тис. євро. Він мав популяризувати історію міст і зміцнити польсько-українські відносини.

Мер Замостя зазначив, що «у нинішній ситуації така співпраця неможлива».

Внук вважає, що поведінка депутатів Тернопільської міської ради суперечить заявам виконавчої влади — мера і апарату місцевого самоврядування — про спільну роботу для збереження польської і української спадщини та розвитку міжнародного співробітництва.

«Я вірю, що наші українські партнери зрозуміють, що будь-яка ініціатива з прославляння військових злочинців має наслідки. Будь-яка така ініціатива повинна враховувати почуття родин жертв та польського народу», — заявив мер Замостя.

Читайте також: Сплюндрували пам'ятник: у Німеччині могилу Бандери облили невідомою речовиною

Схожі новини