Передплата 2024 «Добра кухня»

Учені розробили безконтактний датчик для аналізів: чим він загрожує спортсменам

  • 11.02.2021, 16:10
  • 575

Датчик виявляє наркотики, а це може вплинути на спортивну сферу

Корейські вчені створили оптичний сенсорний матеріал, завдяки якому можна виявляти наркотики в поті. Про це з посиланням на EurekAlert! повідомляє 5 канал.

Для цього процесу потрібен лише переносний датчик, який характеризується швидкістю і надійністю. Його прикріпляють до шкіри, а потім він опромінюється світлом для тестування.

Для усього процесу треба близько однієї хвилини. Високочутливий сенсорний датчик використовує поверхневе комбінаційне розсіювання, завдяки якому посилюється комбінаційний сигнал хімічних речовин в тисячу разів і більше.

Це може мати значний вплив на багато сфер. Наприклад, спортсмени мають здавати тести на наявність антидопінгових препаратів.

Аналіз крові в цій сфері намагаються уникати, так як є думка, що це знизить спортивні результати. Також є проблема з аналізом сечі.

Річ в тому, що той порушує права людини, через те, що фахівець повинен спостерігати за сечовипусканням спортсменів. Усілякі великі спортивні заходи часто супроводжуються складнощами у тестуванні всіх їх учасників.

Пошук наявності наркотиків по поту є набагато менш агресивним методом дослідження.

Схожі новини