Передплата 2024 «Добрий господар»

Степанов прокоментував ситуацію з "провальною" вакциною Sinovac

  • 13.01.2021, 13:15
  • 2 511

Ефективність вакцини проти коронавірусу COVID-19 виробництва компанії Sinovac Biotech, яку закупила Україна, повинна становити не менше, ніж 70%. В іншому випадку нашій країні повернуть гроші

Про це повідомив сьогодні на брифінгу міністр охорони здоров’я України Максим Степанов, коментуючи останні дані клінічних досліджень.

Так, напередодні були оприлюднені результати досліджень вакцини Sinovac у Бразилії. Виявилося, що вакцина показала загальну ефективність у 50,38%.

Третю фазу клінічних випробувань проводили за участю 13 060 добровольців.

Максим Степанов, коментуючи ці дані, зазначив, що в МОЗ для початку хочуть отримати узагальнений звіт компанії.

«Спочатку ми хочемо отримати кінцеві висновки досліджень, які публікуються компанією-виробником. Ці клінічні дослідження проводили в різних країнах світу, і ми повинні побачити узагальнений звіт», — заявив очільник МОЗ.

Степанов наголосив, що «навіть ефективності вакцини більше 50% досить для підтвердження її дієвості та затвердження більшістю медичних регуляторів, які є в світі».

Читайте також: Міністр Степанов, якого призначили «Слуги» та ОПЗЖ, закупив китайську вакцину через фірму, пов’язану з Богатирьовою

Водночас міністр уточнив, що в контракті, підписаному Україною з китайською компанією Sinovac, передбачено, що вакцина повинна мати ефективність не менше 70%.

«Але ми заклали більш високі вимоги до ефективності. У договорі із цим виробником вакцин зазначено наступне: ефективність продукції на момент поставки має бути підтвердженою в плацебо-контрольованому клінічному випробуванні, в якому досягнута ефективність на рівні не менше 70%», — розповів він.

«Що стосується грошей, які держава заплатила за цю вакцину… Якщо компанія не відповідатиме цим стандартам, то вона відшкодує державі кошти в повному обсязі. Тобто фінансово ми повністю захищені, і у нас є банківська гарантія», — запевнив Степанов.

Міністр також зазначив, що Україна в будь-якому разі розпочне масову вакцинацію в раніше визначені терміни (в лютому 2021 року). За словами Степанова, найближчим часом очікується підписання договорів «з іншими компаніями».

Раніше Степанов повідомляв, що вакцина Sinovac — це «інактивована вакцина, яка випускається в шприці та зберігається при температурі +2 — +8 градусів».

Тоді міністр зазначав, що третю фазу клінічних випробувань цієї вакцини провели в Індонезії (1,6 тис. пацієнтів) і Туреччині (1,325 тис.). Ефективність в Індонезії, за його словами, становила 97%, у Туреччині — 91%.

Схожі новини