Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Замість Монумента Cлави – готельний комплекс «із музеєм українського воїна у підвалі»?

Міськвиконком оголосив всеукраїнський архітектурний конкурс на облаштування території на Стрийській

Монумент Слави радянської армії, що на вулиці Стрийській, остаточно знесуть. На цьому місці планують облаштувати Музей українського воїна. Виконавчий комітет Львівської міськради оголосив всеукраїнський архітектурний конкурс на кращу проєктну пропозицію та облаштування території, обмеженої вулицями Стрийською, Героїв Майдану, Вітовського і площею Франка.

ЯК ідеться у рішенні виконкому, замовником робіт щодо обсте­ження, огляду, демонтажу і пе­реміщення конструкцій монумента ви­значена Галицька райадміністрація. Дорожня карта проведення конкур­су має врахувати створення на цьому місці громадського простору з мемо­ріалом для пошанування українсько­го воїна. До 28 лютого Галицька райад­міністрація має обстежити, облікувати, демонтувати та вивезти конструкції мо­нумента.

Нагадаємо, торік на цьому місці зне­сли один із елементів комплексу — 30-метрову стелу з бронзовими горельє­фами радянських воїнів. Нині бронзові скульптури зберігаються у Музеї «Тери­торія терору». На площі залишилося ще знести бетонні композиції з бронзовими фігурами воїнів і центральну скульптур­ну групу, яка складається з алегоричних фігур радянського воїна і «Батьківщини-матері». Монумент бойової слави відкри­ли у травні 1970 року. Таким чином про­стояв він тут 50 років.

Львівська громадськість скептично поставилася до доволі «розмитих» фор­мулювань у тексті рішення виконкому. «Судячи з рішення міськвиконкому, мо­жемо очікувати там усього — і готельного комплексу „з музеєм українського воїна в підвалі“, і торгового центру тощо», — на­писав у соцмережах доцент кафедри архітектури НУ «Львівська політехні­ка» Василь Петрик.

Схожі новини