Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Які аналізи варто здати після COVID-19: рекомендації лікаря

  • 16.12.2020, 17:15
  • 3 298

Після коронавірусу варто здати загальний аналіз крові та сечі

Аналізи допоможуть зрозуміти, що відбувається у вашому організмі, розповів головний лікар діагностичного медичного центру Львова Тарас Жиравецький на сторінці у Facebook.

За його словами, аналіз сечі покаже, як працюють нирки після хвороби. Крім того, можна здати печінкові проби.

«Вони можуть бути вищі, тому не хвилюйтеся. Але моніторинг їх важливий, оскільки під час хвороби, ви, ймовірно, часто приймали парацетамол, ібупрофен або німесил», — зазначив спеціаліст.

Він також радить здати ниркові проби, аналіз на креатинін і сечовину в крові.

«Ці два показники важливі, щоб зрозуміти, як працюють нирки. Крім того, сечова кислота часто може змінюватися після ковіду. Якщо вона підскочила, лікар вам порадить спеціальну дієту чи ліки, які знижуватимуть сечову кислоту», — сказав він.

Читайте також: Коронавірус може спровокувати розвиток діабету у здорових людей: дослідження

Лікар стверджує, що рівень глюкози в крові — важливий показник, особливо для тих пацієнтів, у яких є схильність до цукрового діабету, і тих, хто мав високі показники глюкози.

«Якщо у вас нормальна сатурація киснем, я не рекомендую робити комп'ютерну томографію ще раз. Не потрібно повторно проводити КТ, особливо, якщо ви його вже робили. Якщо у вас з аналізами все добре, а Ц-реактивний протеїн, феритин у межах норми, то у томографії нема потреби», — підсумував лікар.

В Україні понад 2 тис. людей захворіли на коронавірус повторно. Про це повідомили у Центрі громадського здоров'я.

Схожі новини