Передплата 2024 «Добрий господар»

Лікар назвав найнебезпечніший день хвороби на коронавірус

  • 02.12.2020, 09:50
  • 1 084

На другому тижні хвороби наростають імунологічні зміни в крові і зростають показники всіх реактивних маркерів запалення

Лікар-педіатр з Харкова Андрій Пеньков розповів, що у пацієнтів з коронавірусом на 9−10 день хвороби проявляється цитокіновий шторм, який становить загрозу для життя через ускладнення. В інтерв'ю LB.ua медик заявив, що саме в цей період пацієнтові може знадобитися госпіталізація.

«На 9−10 день з'являється задишка, гострий респіраторний дистрес-синдром. Але це не бактеріальні процеси, а гіперреакція імунної системи», — зазначив лікар.

Він додав, що на другому тижні хвороби наростають імунологічні зміни в крові, зростають показники всіх реактивних маркерів запалення.

«Це той момент, коли треба використовувати серйозне лікування, але не антибіотиками. Ковід — це гормонозалежне захворювання, при якому може допомогти своєчасне лікування стероїдами. Є три основні патогенетичні лінії течії ковіду — гіперзапалення (цитокіновий шторм), гіперкоагуляція (мікротромбози у всіх органах — особливо в легенях, але є і в серці, і в нирках), і гіпоксія, яка є одним з потужних руйнівних факторів. Це — причини всіх тяжких проявів і, по суті, смерті», — сказав Пеньков.

Схожі новини