Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Рестарт пандемії: експерти дали невтішний прогноз для світу

  • 16.10.2020, 15:35
  • 6 005

У Всесвітній організації охорони здоров'я заявляють, що у Європі почалася друга хвиля коронавірусу і вона стане більш смертоносною — смертність може зрости у 4-5 разів у порівнянні з квітневими показниками

Такі прогнози пов'язані з тим, що не вводяться жорсткі обмеження і що зараз через холоди люди проводитимуть більше часу у приміщеннях.

Про це заявив директор ВООЗ по європейському регіону Ганс Клюге, передає пресслужба ООН.

Читайте також: На Харківщині переповнені всі лікарні: пацієнтів кладуть просто у коридорах (відео)

За його словами, зараз в Європі спостерігається зростання щоденних захворювань у 2−3 рази порівняно з квітнем, але скоротилася смертність в п'ять разів. Це пов'язано з тим, що збільшилась кількість тестувань, а сам коронавірус частіше виявляють у молоді, у якої не виникає важких симптомів. Проте зараз люди різних поколінь все більше будуть проводити час у замкнених приміщеннях, що може призвести до зростання смертності.

«Прогнози, засновані на епідеміологічних моделях, не дають приводу для оптимізму. У разі тривалого ослаблення обмежень у січні 2021 року щоденні показники смертності будуть у 4−5 разів вище, ніж у квітні», — сказав Клюге.

Він закликає до введення більш жорстких обмежень у багатьох країнах, а також до посилення контролю за носінням масок і скупченням людей. Такі прості заходи можуть зберегти 281 тисячу життів у 53 країнах.

«Ці прогнози тільки підтверджують те, про що ми говорили весь цей час: пандемія не відступить сама по собі, але ми можемо цього домогтися через карантинні обмеження», — зауважив очільник Європейського бюро ВООЗ.

Нагадаємо, що в Україні 16 жовтня зранку число інфікованих коронавірусом підскочило до 287 231. Кількість випадків COVID-19 за останню добу зросла майже на 6000 осіб.

Схожі новини