Передплата 2024 «Добрий господар»

В Україні провели унікальну операцію за участю понад 30-ти фахівців

  • 19.09.2020, 15:35
  • 786

У лікарні "Феофанія" Державного управління справами провели унікальну операцію, під час якої видалили з грудної порожнини пацієнтки пухлину вагою 4,5 кг. Подібну операцію в Україні провели вперше

Про це Офіс президента повідомив у суботу, 19 вересня.

Операцію провели 66-річній Тетяні Вигонській, яка мешкає в Хмельницькій області. Жінка дізналася про пухлину в легенях три роки тому, але через брак коштів відмовлялася від лікування. Через погіршення самопочуття вона все-таки звернулася до лікарів.

Зазначається, що для проведення операції була потрібна особлива апаратура та відповідна кваліфікація лікарів.

«Операція надзвичайно складна. По-перше тому, що пацієнтка перебувала у важкому соматичному загальному стані — локалізація пухлини непроста, є небезпека великої крововтрати, пошкодження легень та зупинки серця. По-друге, технічно складно. Мають бути одночасно зібрані відповідні спеціалісти та необхідне обладнання», — пояснив головний лікар Феофанії Ігор Семенів.

Читайте також: Жінка пішла обстежувати жовчний міхур, а виявили восьмикілограмову пухлину

У серпні родина Вигонських приїхала до Києва. Низка обстежень, консультацій — і на початку вересня у лікарні «Феофанія» провели складну 12-годинну операцію за участю понад 30 фахівців. Її вартість, з урахуванням використаної апаратури, препаратів та донорської крові, становить близько 1 млн грн.

Фахівці не давали жодних прогнозів Тетяні Вигонській. Майже тиждень після операції стан жінки був важкий — п’ять днів її підтримував апарат ЕКМО. Нині пацієнтка самостійно дихає та вже виходила надвір. Весь цей час поряд з Тетяною Вигонською був її чоловік Валентин. Подружжя щиро дякує всім лікарям і небайдужим, які допомагали фінансово. Навіть односельці родини Вигонських приїжджали до Києва, щоб здати донорську кров.

Досвідом такої операції українські лікарі планують поділитися на засіданні Європейської асоціації анестезіологів. І на цьому фахівці не зупинятимуться.

Схожі новини