Передплата 2024 ВЗ

Алкоголіків і наркоманів «реабілітували» рабською працею

На Львівщині викрили «реабілітаційний центр», де під виглядом надання медичної допомоги експлуатували людей

У Жовківському районі Львівщини правоохоронці викрили і припинили роботу «реабілітаційного центру», де незаконно утримували десятки людей. Про це повідомили прокурорка Львівської області Ірина Діденко і очільник поліції Львівщини, полковник Василь Віконський. У цьому «закладі» під виглядом лікування від алко- та наркозалежності насправді експлуатували хворих. «Центр» працював без жодних дозвільних документів та без залучення медиків.

У четвер, 20 серпня, слідчі поліції спільно із співробітниками Управління боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, і поліції Львівщини, за процесуального керівництва проку­ратури області, провели санкціоновані обшуки у цьому «реабілітаційному цен­трі», який містився у приватному будин­ку в одному з сіл Жовківського району. Залучали бійців батальйону особливого призначення поліції Львівщини.

Як з’ясували правоохоронці, за­клад організували 40-річний уродже­нець Харківщини, який живе у Львові, та 43-річна уроджениця Житомирської області, яка жила безпосередньо у «Центрі», спілкувалася із родичами па­цієнтів і брала від них гроші. Допома­гали організаторам ще п’ятеро осіб. Експлуататори, використовуючи без­порадність пацієнтів, чинили на них психологічний тиск, примушуючи без­оплатно працювати. На вікнах і две­рях цього будинку були ґрати, за па­цієнтами постійно наглядав персонал. Якщо пацієнти не слухалися, їх били. Їм не дозволяли бачитися з рідними. Дзвінки та розмови по телефону також контролювалися.

Пацієнтів проти їхньої волі «здава­ли» у заклад їхні родичі. Вартість «лі­кування» сягала 9 тисяч грн. на місяць, не враховуючи коштів на медикаменти чи особисті потреби. При цьому роди­чі були впевнені, що їхніх рідних ліку­ють…

Задокументовано, що у центрі не­законно утримували 17 осіб. Це були люди віком від 19 до 40 років, жителі Львівської області, Києва, Тернополя та Харкова. Прокуратура готує підозри та клопотання про обрання запобіж­них заходів. Дії ймовірних зловмисни­ків кваліфіковано за ч.2 ст. 149 (торгів­ля людьми) К К України. Санкція статті — до 12 років позбавлення волі з кон­фіскацією майна.

Схожі новини