Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Пам'ятайте про "інфекційну дозу": імунолог пояснив, як і де можна заразитися COVID-19

  • 22.05.2020, 18:35
  • 3 321

Зупинки транспорту, магазини, парки, ресторани - в яких із цих місць і з якою ймовірністю можна заразитися коронавірусом?

Відповів на ці питання імунолог, доцент Массачусетського університету в Дартмут Ерін Бромідж.

В умовах послаблення карантинних обмежень в Україні та світі — відповіді на ці питання стали ще більш актуальними. Своє бачення ситуації епідеміолог описав у блозі, який прочитали вже близько 16 мільйонів осіб.

Де можна заразитися коронавірусом

Імунолог пояснив, що зараження коронавірусом, як правило, відбувається при постійному контакті людей між собою. Тобто найбільш високий ризик заразитися саме від своїх домашніх. Ті можуть принести інфекцію в будинок, самі того не підозрюючи.

Водночас не варто надмірно переживати про ймовірність зараження, наприклад, в парку, коли вам назустріч біжить людина без маски.

Він пояснив, що на свіжому повітрі продукт людського видиху, в якому може бути вірус, розсіюється дуже швидко. Тому якщо якась частка вірусу і потрапила на іншу людину, то ймовірність зараження вкрай низька.

«Щоб ви захворіли, у ваш організм має потрапити так звана інфекційна доза — близько тисячі частинок вірусу SARS-CoV-2. Ця оцінка базується на дослідженнях відповідних доз стосовно MERS і SARS», — написав він.

Щоб заразитися — потрібен тривалий контакт з людиною. Отримати необхідну для зараження дозу від людини, яка проходить або пробігає повз — нереально.

Симптоми, яких варто остерігатися

Кого дійсно варто побоюватися, так це людей, у яких вже є ознаки можливого зараження: чхання і кашель.

Кашляючи, людина за раз викидає в повітря близько трьох тисяч дрібних крапель зі швидкістю 80 км/ч.

Більшість з них досить великі, щоб впасти на землю від власної ваги, але деякі можуть залишитися в повітрі і долетіти до протилежного кінця кімнати.

Наприклад, якщо людина, з якою ви їдете в ліфті, не кашляє, а чхає, ризик збільшується в 10 разів.

Один чих — це близько 30 тисяч частинок, що рухаються зі швидкістю 320 кілометрів на годину, причому набагато меншого розміру, тому вони легко долітають навіть до самого далекого кінця приміщення.

«Якщо людина заражена, то вона, кашляючи або чхаючи, всякий раз виділяє 200 мільйонів вірусних частинок», — зазначає Бромідж.

Читайте також: Що потрібно знати про коронавірус: групи ризику, способи зараження, симптоми, лікування

Під час особистого контакту, коли інфікований чхає, то за раз можна отримати інфекційну дозу в тисячу вірусних частинок. Навіть якщо біля вас ніхто не чхав і не кашляв, все одно можна заразитися, оскільки вірусні частинки витають в повітрі по кілька хвилин.

Безсимптомні розповсюджувачі коронавірусу

Загальновідомий факт — протягом п’яти днів люди можуть не мати симптомів, але при цьому заражати інших. Через п’ять днів у деяких ознаки зараження так і не з’являються. Заразом вони видихають вірусні частинки, які на деякий час можуть залишитися в повітрі.

«При одному видиху виділяється від 50 до 5000 крапельок. Більшість з них рухаються повільно і майже відразу падають на землю», — зазначив Бромідж.

Якщо людина дихає носом, то кількість вірусних частинок істотно скорочується.

Орієнтуючись на дані наукових досліджень, Бромідж зазначив, що для того, щоб набрати інфекційну дозу в тисячу частинок, необхідну для зараження коронавірусом, то потрібно вдихати всі виділені ним частинки протягом 50 хвилин.

Тобто якщо в одному приміщенні знаходяться людина здорова і безсимптомний носій коронавірусної інфекції, то ймовірність зараження першого незначна, якщо той не чхає і не кашляє.

Він звернув увагу на те, що велика частина заражень поза домом може відбуватися в результаті контакту з безсимптомними хворими. Але якщо починається безпосередній контакт, то ризик зростає приблизно в 10 разів.

«Варто вам закричати або заспівати — і крапельки починають буквально обстрілювати простір перед вами, причому вони надходять з глибини легенів, де тканини інфіковані сильніше. Взагалі, будь-яке зусилля при видиханні різко збільшує зараження повітря», — зазначив він.

Потенційно небезпечні місця зараження

Найбільш ймовірний ризик зараження у представників тих професій, яким доводиться постійно контактувати з людьми, зокрема із зараженими.

Серед потенційно небезпечних місць зараження коронавірусом доктор Бромідж назвав круїзні лайнери, офісні приміщення, спортивні та розважальні заходи, вечірки, похорони, вокальні репетиції.

«Навіть якщо хвора людина знаходиться в 15 метрах від вас, як під час репетиції хору або в колл-центрі, і кількість досягаючих вас частинок вірусу невелика, за тривалий час ви можете набрати дозу», — говорить учений.

До групи особливого ризику віднесли стоматологів.

«Під час їх роботи, свердління, відсмоктування та іншого, утворюється велика кількість аерозольної речовини. Адміністрації слід подумати, як організувати робочий простір таким чином, щоб захистити своїх співробітників, тому що небезпека загрожує насамперед стоматологам, а не пацієнтам», — стверджує Бромідж.

Також в групі ризику — вчителі і викладачі.

«Вчителі і викладачі — загалом немолоді люди, які повинні перебувати тривалий час в одному приміщенні з молоддю. Треба ґрунтовно думати над тим, як убезпечити цих працівників», — зауважує експерт.

Де небезпечніший вірус: на вулиці чи в приміщенні

Науці поки невідомі масові випадки зараження, які траплялися на відритому повітрі. Це тому, що вітер і повітря розсіюють вірусні частинки, а сонячні промені, вологість і ультрафіолет знижують тривалість їх існування. Якщо дотримуватися соціальної дистанції і не контактувати довго з ким-небудь, ймовірного інфікування можна уникнути.

Водночас більш небезпечні все ж закриті приміщення, і чим менша їх площа — тим гірше. Особливо це стосується проведення заходів, де людям потрібно постійно розмовляти один з одним, кричати або співати.

Ще одна небезпека — погана або недостатня вентиляція і кондиціювання повітря.

Він вважає, що магазини не входять до групи ризику, якщо покупець не перебуває довгий час на одному і тому ж місці.

Оцінка ризику можливого зараження

«Якщо ви сидите в добре провітрюваному приміщенні, де небагато людей, ризик невеликий. Якщо ви працюєте у відкритому офісі, треба оцінити його площу, кількість людей і вентиляцію. Якщо ваша робота передбачає контакти лицем до лиця, особливо гучні розмови і крик, подумайте добряче», — зазначив імунолог.

Наприклад, якщо ситуація стосується відвідувача торгового центру, то якщо там велика площа, хороша вентиляція, трохи людей, і він не буде там довго — ризик зараження мінімальний. Але якщо це працівник складу в тому ж торговому центрі, то для нього ризик зараження набагато вищий.

Схожі новини