Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вакцина від COVID-19 може не допомогти: ізраїльський лікар зробив гучну заяву

  • 25.04.2020, 10:35
  • 1 169

Оскільки коронавірус COVID-19 постійно мутує, ефективність будь-яких вакцин проти нього є сумнівною

Таку думку під час Facebook-трансляції висловив реаніматолог, анестезіолог з Ізраїлю Борис Бриль, повідомляє OBOZREVATEL.

Він повідомив про те, що 22 квітня в Ізраїлі був зареєстрований випадок повторного зараження коронавірусом 86-річного чоловіка. «Я думаю, що це залежить від мутації штамів і від того, чи є антитіла, які виробляються в організмі, для певного штаму», — пояснив медик.

Зважаючи на це, він зауважив, що ефективність щеплень від коронавірусу викликає сумніви. «Особисто я сильно не вірю в щеплення з тієї причини, що все-таки є багато штамів і все-таки вірус мутує. Він мутує не так швидко, але він все одно мутує», — зауважив лікар.

У цьому контексті він навів модель мутації коронавірусу. «Якщо ми розділимо COVID на 3 групи, А, В і С, де, А — спочатку Китай, В — це Європа, С — Південно-Східна Азія, частина кожного з них — в Америці — і подивимося на вірус, то група В і С мутує в бік групи А».

Медик нагадав про те, що цей COVID не був характерний для людини: «Кажани, змії, ящірки — це було його середовище проживання».

Читайте також: Випробовують на людях: Британія заявила про прорив у створенні вакцини від COVID-19

«Якщо це так, то ми можемо припустити, що вірус, А мутує в бік матричного, тваринного вірусу. Частина людей помре, частина перехворіє, а потім вірус просто мутує так сильно, що вже не буде передаватися людині», — допустив він.

Відповідаючи на запитання, який час може знадобитися для того, щоб коронавірус мутував у «матричний» бік і перестав бути небезпечним для людини, лікар сказав: «Це ненауково, але, за моїми відчуттями, два місяці».

Він також нагадав про останні наукові дослідження, які показали, що вірус майже нежиттєздатний у вологому теплому середовищі. «У нас попереду літо — це вологе тепле середовище», — зауважив лікар.

Схожі новини