Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Третій землетрус стане фатальним: Японія готується до руйнівного цунамі

  • 23.04.2020, 16:55
  • 3 078

В останні дні в Японії сталося кілька землетрусів різної сили. Місцева влада побоюється сильніших повторних поштовхів і виникнення гігантського цунамі

Як пише Nippon.com, перший землетрус магнітудою 6,4 стався 20 квітня о 5:39 за місцевим часом в 50 км від узбережжя префектури Міягі на острові Хонсю. Епіцентр знаходився в Тихому океані на глибині 38 км.

23 квітня стався землетрус магнітудою 5,2. Епіцентр підземних поштовхів розташовувався в 19 км на південний захід від населеного пункту Адзуміно в префектурі Нагано. Осередок землетрусу залягав на глибині 10 км.

Комісія, створена урядом Японії, прогнозує в найближчому майбутньому землетрус вздовж Тисимського жолоба, який може мати магнітуду 9,3. У районах на сході острова Хоккайдо сила підземних поштовхів може досягати від 6+ до 7 за японською семибальною шкалою.

Читайте також: Закарпаття може сколихнути землетрус до 7 балів за шкалою Меркаллі

Ще один землетрус вздовж Японського жолоба може досягати магнітуди 9,1. Сила підземних поштовхів в ряді районів префектур Аоморі й Івате може скласти 6+ за японською шкалою.

Згідно найгіршому сценарію, в результаті цих землетрусів по північному сході Японії і острову Хоккайдо вдарить цунамі висотою до 30 метрів.

Експерти відзначають, що важко розрахувати точну вірогідність виникнення таких землетрусів, проте величезні цунамі відбувалися в цьому регіоні кожні 300−400 років, а останній — в 17 столітті.

Кабінет міністрів Японії створив робочу групу для оцінки збитку, який можуть нанести потенційні стихійні лиха. Влада планує виробити план до кінця березня наступного року.

Як повідомляв OBOZREVATEL, в березні 2011 року в результаті найсильнішого в історії Японії землетрусу північний схід країни накрило цунамі, висота якого сягала 15 метрів. Були зруйновані тисячі будинків, затоплено декілька міст, почалися пожежі, за офіційними даними загинуло понад 15 тис. осіб.

Схожі новини