Передплата 2024 «Добрий господар»

«Помістяться усі!». Самбірські храми оприлюднили графік богослужінь напередодні Великодня

Профілактична нарада, яку раніше провадив міський голова Самбора Юрій Гамар, так і не дала очікуваного результату. Церкви вчинили по-своєму

Кілька днів тому Інтернет-версія «Високого Замку» опублікувала статтю «Священники усіх конфесій Самбора вважають гріхом не відкрити церкви на Великдень». Публікація мала великий резонанс. Оскільки небажання священнослужителів закрити храми для людей суперечить правилам суворого карантину. Отже, ми вирішили поцікавитися, чи не переглянули своє рішення. З’ясували, що ні. Великдень з походами у храми та освяченням пасок не відміняється.

Ба більше, у місцевих ЗМІ настоятелі двох храмів, які збирають найбільше прихожан, о. Олександр Швець (ПЦУ) та о. Богдан Добрянський оприлюднили розклади Богослужінь від пятниці до неділі. о. Олександр Швець, наприклад, зазначив, що у п’ятницю відбудеться Богослужіння о 8 год. ранку в присутності всього духовенства.

«Маємо два храми і площа перед ними велика. Помістяться всі. У нас заведено, що виставляємо спеціально приготовані загородки. Колись скупчення парафіян не було, і тепер, думаю, не буде. Нічого не змінюється: хто стоятиме надворі — по декілька заходитимуть до храму. Рекомендуємо торкнутися чолом Плащаниці, і це вважатиметься рівнозначним поцілунку.

Читайте також: Священники усіх конфесій Самбора вважають гріхом не відкрити церкви на Великдень

І інші богослужіння за графіком та уставом. Освячуватимуть паски кожні10−15 хв., щоби не було скупчення парафіян… Приємно, що наші парафіяни добре самоорганізовані і самі контролюють, щоб не потрапити у якусь небезпеку. Якщо у храмі буде кілька людей, то цьому ніхто не перечитиме.

Хоч яким важким видався цей рік не лише для України, але й світу, для кожного християнина важливий цей спасительний день Великодня, бо, на жаль, не всі діждуть наступного року і побачать наступну Паску, а спасіння потребує кожен", — сказав настоятель храму…

Слова отця про «помістяться усі» та «не всі діждуть наступного року» можна розцінювати як завуальований заклик та заохочення масово приходити на Богослужіння…

о. Богдан Добрянський, декан Самбірський УГКЦ, настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці розповів про графік богослужінь у своєму храмі — все, як завжди. І так само закликав вірян дотримуватися правил безпеки при карантині. Іншими словами, храми Самбора будуть відкриті і на подвірях, як ми збагнули, «помістяться всі».

Та профілактична нарада, яку раніше провадив міський голова Самбора Юрій Гамар, так і не дала очікуваного результату. Церкви вчинили по-своєму. Секретар Самбірської міської ради Юрій Дмитришин повідомив «Високому Замку», що окрім профілактичної бесіди влада не має інших методів впливу на церкви.

За виконанням умов карантину мають стежити правоохоронці. Завідуюча Самбірським міськрайонним відділенням державної установи «Львівський обласний лабораторний центр» Надія Шпак наголосила: «Великдень 2020-го відбуватиметься в умовах надзвичайної ситуації, жорсткого карантину та світової пандемії. І крапка». Тобто, дала зрозуміти, що засоби безпеки понад усе, і будь-яке скупчення людей небажане. Додала, що вона та її чоловік, до речі, обидвоє санітарні лікарі, на жорсткій самоізоляції.

Самбір мав уже сім підозр на коронавірус, шість не підтвердилося, а один чоловік у важкому стані в обласній інфекційній лікарні…

Надія Шпак додала, що той вірус, який нині маємо, не обовязково може проявитися відразу після Великодня, його підступність люди можуть відчути через тиждень-два інкубаційного періоду…

До речі, вирішення проблеми винайшли святі отці на Старосамбірщині. У райцентрі та невеличких містечках Хирові і Добромилі заздалегідь визначили багато місць, до яких у чітко визначену годину мають прийти сусіди зі святковими кошиками і до них на кілька хвилин під’їде з кропилом священник.

м. Самбір

Схожі новини