Передплата 2024 ВЗ

У Південній Кореї - ліберальна модель боротьби з коронавірусом

Сеул дає собі раду з епідемією без драконівських заходів - завдяки масовому тестуванню і чесній інформації, причому без жорстких обмежень пересування, до яких удалися, зокрема, власті КНР та Італії.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) хвалила Китай за безпрецедентні карантинні заходи, особливо в Ухані, де спалахнула пандемія. Китайські державні ЗМІ стверджують, що світ має брати приклад з КНР. Навіть у демокричних країнах звучать голоси, що, мовляв, у боротьбі з коронавірусом китайський авторитаризм показав свою перевагу над демократією…

Південнокорейські військові дезінфікують будівлі у Сеулі. Фото Reuters
Південнокорейські військові дезінфікують будівлі у Сеулі. Фото Reuters

Однак, схоже, Південна Корея досягає прекрасних результатів, не вживаючи авторитарних заходів. Корейцям удалося припинити лавиноподібне зростання захворювань, а відсоток смертей серед заражених пацієнтів у Південній Кореї набагато нижчий за середній показник у світі, і нижчий, ніж у КНР чи Італії.

— Республіка Корея як демократична держава цінує глобалізацію та плюралістичне суспільство, — заявив заступник міністра охорони здоров’я Кім Ганг Ліп. — Чим швидше й прозоріше надамо інформацію, тим більше людей віритимуть уряду. І люди почнуть поводитися раціонально — заради загального блага.

Донедавна Корея Південна була другою найбільш постраждалою від епідемії коронавірусу державою — після Китаю. На зламі лютого й березня у Південній Кореї щодня виявляли понад 500 інфікованих, і були побоювання, що захворювання там не вдасться стримати. (Приблизно у той час епідемія розпочалася також в Італії). Останніми ж днями у Південній Кореї щодня виявляють не більше 200 нових випадків зараження COVID-19. Хоча 20 березня у Південній Кореї від коронавірусу померли 102 особи, усього там померлих серед усіх заражених — трохи більше одного відсотка. Для порівняння, у Китаї померли майже 4 відсотків від усіх заражених, а в Італії — навіть понад 10 відсотків.

На відміну від Китаю та Італії, Південна Корея не заборонила десяткам мільйонів жителів покидати домівки й пересуватися. Такі масові жорсткі обмеження не були введені навіть у найбільш постраждалих районах, у місті Тегу та у провінції Північний Ксенсан. Республіка Корея навіть не закрила кордони, хоча запровадила обов'язковий карантин для людей, що прибувають з Європи. У Південній Кореї також закриті дитячі садки, початкові й середні школи — наразі до 6 квітня.

Замість заборон південнокорейська влада зосередилась на відкритому інформуванні мешканців про випадки зараження, виявлені у їхній місцевості. І також на тестуванні великої кількості людей, і виявленні й ранньої ізоляції тих, хто мав контакт із діагностованими пацієнтами. У Південній Кореї щодоби роблять близько 20 тисяч тестів на коронавірус.

Схожі новини