Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Стебницьке провалля. Підземна стихія знову далася чути на шахтному полі «Полімінералу»

Новий обвал стався перед самим в’їздом до Трускавця, як це вже не раз бувало. Розміри його вражають.

Як заявив у розмові з кореспондентом «ВЗ» екс-директор «Полімінералу», член-кореспондент Академії гірничих наук України, кандидат технічних наук Зеновій Варивода, який живе у Стебнику, свіжий «кратер» значно глибший ніж той, що утворився 30 вересня 2017 року. Деякі його розміри вражають як формою, так і глибиною.

Все сталося, як і в 2017-му — раптово. У неділю вранці група жителів Сільця (мікрорайон Стебника, на території якого стався обвал.Ред.), зібравшись близько 11-ої години поганяти м’яча, стали свідками обвалу. Таке, за їхніми словами, відбувалося, що волосся дибки ставало.

Утворився величезний кратер глибиною приблизно 100 метрів. Провалля не стабілізувалося, має тенденцію до розширення. На момент, коли писалися ці рядки, поверхня кратера сягала 120−150 метрів на 50.

За словами Зеновія Вариводи, після 30 вересня 2017 року, коли на шахтному полі обвалилась поверхня землі розміром у кілька футбольних полів і глибиною близько 50 метрів, по суті, нічого не зроблено для того, щоб раз і назавжди вирішити небезпеку карстових проваль, які розвиваються у безпосередній близькості від Трускавця і, на переконання нашого авторитетного співрозмовника, обов’язково «завалять» ділянку дороги Дрогобич-Трускавець. І це найбільше дивує та обурює.

Дорога, на думку науковця, давно мала бути закрита для автомобілів з міркувань безпеки. Але до будівництва обіцяного урядом об’їзду справа ще не дійшла.

Моніторинг за ситуацією, який після уроку 2017 році буцімто здійснюється за участі науковців Львівської політехніки — слабка втіха. Попереджень про новий обвал від спостерігачів за розвитками підземних процесів не було.

Після нового обвалу на місце пригоди знову приїхали посадовці з Дрогобича та Львова. Але, здається, без толку. Бо підземне господарство колишнього рудника № 2 потребує консервації. Не такої, як це в Стебнику було зроблено за часів уряду Януковича, коли підземні горизонти просто затопили водою…

Як це, наприклад, роблять в німецькій Тюрингії. Там добре знають, яким чином слід виводити з експлуатації калійні шахти, що потрібно зробити. Розташована в Ерфурті фірма «Кудек», з якою стебничани мають давні партнерські стосунки, досі пропонує допомогу, готова, як стверджує пан Варивода, реально допомогти у консервації підземного господарства сумновідомого рудника «Полімінералу».

Німці пропонують. А ми відмовляємось. І розплачуємось за це.

Стебник

Фото з квадрокоптера Олега Лехуша.

Схожі новини