Передплата 2024 ВЗ

У Польщі пропонують перенести вибори президента через коронавірус

Перший тур президентських виборів у Польщі має відбутися 10 травня

Експрезидент Європейської ради, колишній прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав перенести вибори, оскільки через епідемію коронавірусу кандидати у президенти не можуть проводити повноцінну кампанію.

Такий допис він розмістив у Twitter 14 березня.

«Епідемія вимагає солідарності і єдності. Кампанія — це конкуренція, взаємна критика, боротьба. Епідемія виключає ведення кампанії. Висновок один: за згодою усіх потрібно перенести вибори», — написав Туск.

Президент Польщі Анджей Дуда 14 березня під час відвідання міста Гарволін заявив, що вибори можна перенести лише у випадку оголошення надзвичайного стану у країні. Він зауважив, що сьогодні немає підстав оголошувати надзвичайний стан, а до виборів залишається ще трохи часу. Водночас, він запевнив, що країна готова на «усілякі потрібні і розважливі рішення».

«На даний момент немає мови про перенесення виборів», — заявив в суботу в ефірі радіо ZET речник уряду Польщі Пьотр Мюллер. Водночас, він зазначив, що ситуація є динамічною і ніхто зараз не може сказати, як вона виглядатиме через деякий час.

Разом з тим в останні дні більшість кандидатів у президенти Польщі через коронавірус припинили активні передвиборчі поїздки по країні. Ряд з них, зокрема, кандидат від лівих сил Роберт Бєдронь та кандидат від націоналістів Кшиштоф Босак вже закликали перенести вибори президента Польщі на пізніший термін.

Схожі новини