Передплата 2024 ВЗ

На Львівщині знову палять сухостій

Вогонь нищить природу і наше здоров’я

Варто було блиснути сонечку, а температурі повітря піднятися вище нуля, як у наших краях за свою чорну роботу взялися палії сухої трави. Забуваючи про здоровий глузд, нехтуючи законом, ігноруючи новини з далекої Австралії, де пожежі спопелили 10 млн. га угідь і знищили мільярд тварин, зловмисники, які живуть серед нас, ідуть з вогнем по рідній землі. Кажуть, у такий спосіб прибирають її. Насправді — знищують, спопеляють…

Ось свіжі повідомлення прес-служби управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Львівській області: за минулу добу горіння сухої трави зафіксовано у Дрогобицькому, Бродівському, Жовківському, Пустомитівському, Радехівському, Сколівському районах, а також у Червонограді та Бориславі. Зокрема, суха трава на площі дві тисячі квадратних метрів горіла у селі Ситихові на Жовківщині — пожежники ледве приборкали вогонь. Серед ночі на гасіння запаленого сухостою виїжджали пожежники у Нижню Білку (Пустомитівський район).

Не краща ситуація і у наших сусідів. У Бережанах Тернопільської області з боку сіл Жукова і Гайку спалахнув очерет на озері Золота Липа. На Івано-Франківщині протягом однієї доби рятувальні служби отримали 28 викликів для гасіння підпаленої трави. Одна з пожеж виникла у селі Чукалівцях Тисменицього району, неподалік міжнародного аеропорту. Вогонь на п’яти гектарах гасили упродовж чотирьох годин.

Закон передбачає чималі штрафи паліям трави та навіть позбавлення волі. Але це не спиняє губителів природи і людського здоров’я. Хоча, напевно, ці «добрі господАрі» не раз розповідають про свою палку любов до України. Як насправді вони її шанують, засвідчують чорні згарища, які займають тисячі гектарів.

На календарі лишень другий місяць зими. Можна лишень уявити, як активізуються палії, коли прийде весна…

Схожі новини