Передплата 2024 «Добрий господар»

Керівником слідства у справах Майдану може стати “адвокат Януковича” Бабіков

  • 19.01.2020, 11:15
  • 1 453

Готується призначення заступником голови ДБР Олександра Бабікова, який, за повідомленнями українських ЗМІ, працював у юридичній фірмі Aver Lex, яка захищала екс-президента Віктора Януковича.

Офіційно про його призначення ще не оголосили. Однак чутки про те, що саме Бабіков обійме цю посаду, підтвердила голова ДБР Ірина Венедиктова під час зустрічі 14 січня з родичами загиблих на Майдані, повідомляє Голос Америки.

У прес-релізі ГО «Родина героїв Небесної сотні», виданому 16 січня заявляється, що родини «Небесної сотні» висловлюють недовіру Бабікову.

«Ми вимагаємо відкритого, прозорого конкурсу, щоб була обрана людина, якій буде довіряти суспільство», — йдеться у заяві.

Призначення прокоментувала адвокат родин Небесної Сотні Євгенія Закревська.

За її словами, «Адвокат зв’язаний своєю позицією, яку він формував і обстоював, на якій наполягав, представляючи і захищаючи інтереси свого клієнта. І якщо адвокат підозрюваного стає керівником слідчих, які розслідують цю справу, то це прямий конфлікт інтересів».

«Це очевидний знак, що слідства не буде», — додала Закревська.

На сайті компанії Aver Lex у повідомленні про рішення Бабікова перейти на державну службу відзначається, що він «спеціалізувався на захисті співробітників правоохоронних органів по корупційних справах та у справах, скоєних організованими злочинними групами».

У Державному бюро розслідувань не вбачають перешкод у тому, щоб довірити адвокату Януковича аудит справ Майдану. Як пояснила родичам загиблих глава ДБР Ірина Венедиктова, конкурсна комісія не виявила у Бабікова конфлікту інтересів. За її словами, у разі рекомендації конкурсною комісією та за умови проходження спецперевірки він буде призначений.

У те, що Бабіков буде об’єктивним, не вірить член ГО «Родини Героїв Небесної сотні» Володимир Голоднюк.
«Я глибоко обурений такими призначеннями», — сказав він. За його словами, «Якщо Бабіков захищав інтереси Януковича, котрий розстріляв Небесну Сотню, то як можна зараз довірити йому захищати інтереси Майдану?»

Голоднюк, що втратив на Майдані 19-річного сина, нагадав про обіцянку президента Володимира Зеленського прискорити розслідування. «А натомість президент, втрутившись у суди, випустив екс-беркутівців, вбив у нас віру в правосуддя».

Як він додав, «Призначати адвоката Януковича відповідальним за розслідування розстрілів на Майдані — це плювок в обличчя тим, хто втратив своїх рідних. Це наруга над пам’яттю загиблих на Майдані».

Схожі новини